Babacan: Türkiye’yi Dünyanın İlk 10 Finans Merkezinden Biri Yapmalıyız

5. İzmir İktisat Kongresi, "Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" başlığıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'.

5. İzmir İktisat Kongresi, "Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" başlığıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'in katılımıyla Swissotel Grand Efes’te başladı. Kongrede konuşan Babacan, Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında dünyanın ilk 10 finans merkezi arasına sokmanın da bulunduğunu söyledi.

İzmir İktisat Kongresi’nin cumhuriyetle yaşıt olduğunu vurgulayarak, “Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşma yolunda kararlılıkla yürüdüğü ortamda düzenlenen kongre, hem dünya hem Türkiye ekonomisinin tartışılacağı önemli bir kongre olacak.” dedi. Dünyayı etkisi altına alan küresel krizin beş yıldır sürdüğünü ifade eden Babacan, “Dünya ekonomisinde toparlanma var ancak güçlü bir toparlanmadan söz etmek zor. Finans sektörüyle ilgili belirsizlikler bir miktar azaldı.” şeklinde konuştu. OECD’nin yaptığı bir araştırmanın sonucuna da değinerek, “Araştırmaya göre pek çok ülkede halkın yönetime olan güveni, tarihî düşük seviyelerde. Gelişmekte olan ülkeler için önümüzdeki 10 yıl büyüme oranları biraz daha düşük olacaktır ama buna rağmen yine de gelişmiş ülkelere göre daha çok büyüyecekler.” dedi.

Türkiye olarak ekonomi politikalarının merkezine güveni yerleştirdiklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Babacan, “Ekomomide verdiğimiz sözleri tuttuk. Hedef koyduk, bu hedefleri gerçekleştirdik, samimi olduk. Onlarca vize muafiyeti, serbest ticaret anlaşması imzaladık. Bunları hep ‘kazan-kazan’ modeliyle yaptık. Son 11 yılda millî gelirimiz üç kat, ihracatımız dört kattan fazla arttı.” diye konuştu.

'DEMOKRASİ VE EKONOMİ PARALEL BÜYÜMELİ'

Önümüzdeki dönemde de ülkemizde açık ekonomi ve açık demokrasi alanında adımlar atmaya devam edeceklerini aktaran Ali Babacan, “Demokrasi ve ekonomi paralel olarak büyümeli, yükselmeli. 2023 hedeflerine ulaşmamız için yargı reformlarının devamı önemlidir. Hukukun üstünlüğü tam anlamıyla uygulanmadığı sürece gelişmiş bir ekonomi olmak zor olur.” dedi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri