Babacan: G-20 Toplantısında Gelişmiş Ülkelere Uyarılarda Bulunacağım

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Moskova'daki G-20 Bakanlar toplantısından beklentileri ile ilgili olarak, "Özellikle büyük ekonomiler arasındaki eşgüdüm ve her bir ülkenin kendi içinde atacağı adımların diğer ülkelere olan etkilerinin iyi değerlendirile.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Moskova'daki G-20 Bakanlar toplantısından beklentileri ile ilgili olarak, "Özellikle büyük ekonomiler arasındaki eşgüdüm ve her bir ülkenin kendi içinde atacağı adımların diğer ülkelere olan etkilerinin iyi değerlendirilerek bu adımların atılması, çok istişare edilmesi, yanlış anlaşılacak adımlardan kaçınılması gibi bir sonucu elde etmeyi görmek istiyoruz. Gelişmiş ülkelerde uygulanan makro ekonomik politikaların gelişmekte olan ülkelere olan etkisine özellikle vurgu yapacağım." dedi.

G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanlar Toplantısı’na katılmak üzere Moskova’ya uçtu. Babacan, Rusya'ya hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı yaptı. Toplantıların 5-6 Eylülde gerçekleşecek liderler zirvesinden önceki son toplantı olduğunu kaydeden Babacan, toplantının gündemi hakkında bilgiler verdi.

"OLDUKÇA GENİŞ KONULARI ELE ALACAĞIZ"

Toplantda çok sayıda konunun ele alınacağını aktaran Babacan, “Toplantı 7 oturum olacak. Gündemde küresel ekonomik görünüm ile güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme çerçevesi bu akşam uzun uzun tartışacağımız birinci gündem maddemiz. Uluslararası finansal mimarinin reformu, vergi konularında uluslararası işbirliği, finansal düzenlemeler, uzun vadeli yatırımların finansmanı enerjinin sürdürülebilirliği, iklim değişikliğinin finansmanı gibi oldukça geniş konuları ele alacağız.” diye konuştu.

UYARIDA BULUNACAĞI KONULAR

Gündem maddelerinin içeriklerine değinen Babacan, şunları ifade etti:

“Gelişmiş ülkelerde uygulanan makro ekonomik politikaların gelişmekte olan ülkelere olan etkisine özellikle vurgu yapacağım. Özellikle gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının bir süredir devam eden aşırı gevşek para politikalarının normale döndürülmesi sürecinde çok ciddi bir eş güdüm, mutlaka bu işin basamak basamak yapılması ve iletişim konusunda herhangi bir yanlış anlamaya mahal verilmemesi gerektiği konusundaki uyarılımızı yapacağız. Toplantıda vergi alanında uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi konusu konuşulacak. Finansal sektör reformları da başka bir oturum konusu. Bizim için önemli olan kredi derecelendirme kuruluşlarına olan bağımlılığın azaltılması ile ilgili bir değerlendirme yapacağız. Toplantının sonunda enerji gündem maddesi olacak. Özellikle 5-6 yıldır çevre boyutu ihmal ediliyor, pek çok ülke hemen büyüme ve istihdam derdinde olduğu için atılacak adımların uzun vadede çevresel etkileri göz ardı edilebiliyor, bir bakıma gelecek nesillerin sağlığından bugün dünya tüketiyor.”

TÜRKİYE'NİN TOPLANTILARDAN BEKLENTİSİ

Türkiye’nin toplantıdan beklentilerinin ne olduğunun sorulması üzerine Babacan, “Moskova toplantılarından özellikle büyük ekonomiler arasındaki eşgüdüm ve her bir ülkenin kendi içinde atacağı adımların diğer ülkelere olan etkilerinin iyi değerlendirilerek bu adımların atılması, çok istişare edilmesi, yanlış anlaşılacak adımlardan kaçınılması gibi bir sonucu elde etmek, görmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri