Baas Rejimi Kurbanı Türkmenler İstanbul’da Anıldı

Irak’ta dönemin Baas rejimi tarafından 16 Ocak 1980'de idam edilen Iraklı Türkmenler, İstanbul’da düzenlenen bir törenle anıldı.

Irak’ta dönemin Baas rejimi tarafından 16 Ocak 1980'de idam edilen Iraklı Türkmenler, İstanbul’da düzenlenen bir törenle anıldı.

Türkmen şehitlerinin idam edilişinin 34. yıl dönümü münasebetiyle Irak Türkleri Derneği Genel Merkezi’ne Kuzey Irak'tan ve Türkiye’den davetliler iştirak etti.

Türkmeneli'ndeki son gelişmelerin de ele alındığı törende, aralarında Doç. Dr. Nejdet Koçak, Albay Abdullah Abdurrahman, Dr. Rıza Demirci ve işadamı Adil Şerif’in de olduğu bir çok Türkmen şehitleri anısına önce bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Akabinde tüm şehitlerin ruhuna fatiha okundu.

Gün dolayısıyla Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü başkanlığında düzenlenen panelde yapılan konuşmalarda ise Türkmen halkı için birlik ve beraberlik çağrısı yapıldı. Konuşmacılar Türkmen halkının karşı karşıya kaldığı zorlu süreçten, kenetlenerek birlik ve beraberlik içerisinde kolay çıkabileceğine dikkat çekildi.

Katılımcılardan Prof. Dr. Süphi Saatçi tarafından yapılan sunumda ise değişik gerekçelerle öldürülen Türkmenler tanıtıldı. Duygusal şiirlerin de okunduğu törende Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü, 1980’de Türkmenlerin önemli bir lider kadrosunun Baas rejimi tarafından yok edildiğini söyledi. Tütüncü, “Belki bu, sayı bakımında azdı, ancak manevi bakımından çok çok önemlidir. Irak Türklüğü davasında bunların büyük bir yeri vardı. Irak Türklüğü, bunun acısını hala yaşamaktadır. Önemli 4 Türkmen liderinin 16 Ocak 1980’de eski Baas rejimi tarafından idan edilmesi Türkmen toplumuna vurulmuş önemli bir darbedir.” dedi.

Irak Türkmenlerinin önde gelen lider isimlerinden Abdullah Abdurrahman, Necdet Koçak, Adil Şerifi ve Rıza Demirci 1980'de Baas rejimi tarafından idam edilmişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri