Aziz Torun: Önlemlere Rağmen Kazaların Olduğu Sektörel Bir Vaka

Mecidiyeköy'de rezidans inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili Torunlar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, bir basın açıklaması yaptı. Torun, şantiyede eğitimler verildiğini ancak çalışanların aynı...

Mecidiyeköy'de rezidans inşaatında 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili Torunlar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, bir basın açıklaması yaptı. Torun, şantiyede eğitimler verildiğini ancak çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini ileri sürdü. Torun, “Önlemlere rağmen kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Sadece bizim şantiyede değil sektöre baktığımız zaman TÜİK raporlarına baktığımız zaman sektördeki bu tür kazaların maalesef gerçekleştiğini, ama arzu ederiz ki bizim şantiyemizde olmasın.” dedi. Torun, soruşturmalar tamamlandıktan sonra şantiyede çalışmaların yeniden başlayacağını söyledi.

Dün akşam 19.45’de Mecidiyeköy’deki eski Ali Sami Yen Stadı'nın bulunduğu yerde Torunlar GYO’nun inşaatında meydana gelen asansör faciasında 10 işçi yaşamını yitirmişti. Konuyla ilgili kameraların karşısına geçen Torunlar Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, açıklama yaparak gazetecilerin sorularını cevapladı. Olayla ilgili toplam 9 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Torun, “10 işçimizin kaybıyla ilgili Torunlar’ın şantiye sorumlusu ve diğer sorumlu arkadaşlar aynı şekilde işçi sağlığı ve iş güvenliği sorumlu firmadan olmak üzere 9 kişi şuanda gözaltında. Biz Torunlar olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasını, belirlenmesinin takipçisiyiz. Bunların ortaya çıkarılmasının takipçisi olacağız. Torunlar Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Şeffaf ve kurumsal bir şirket. Sigortasız asla bu şantiyeye herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi sağlığı ve güvenliği şirketi buradaki işçi sağlığını kontrol ediyor. Bu nedenle herhangi bir sigortasız çalışan söz konusu değil. Hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine, yakınlarına gereken her türlü sahiplenme sonuna kadar olacaktır. Biz bu konunun sonuna kadar hukuki takipçisi olacağız. Çünkü şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunda olan bir şirketiz. Bizi de kamuoyu işini sahiplenen bir şirket olarak tanırlar. Bu olayda da sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamda bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu.

‘ÖRNEK DAİREYE BAKARKEN BU ASANSÖRÜ KULLANDIM’

Her binada bir asansör bulunduğunu ifade eden Torun, şöyle konuştu: “Yük ve insan asansörü olarak tanımlanıyor. Biz de şantiyeye gittiğimiz zaman bu asansörü kullanıyoruz. Bundan 10 gün önce örnek daireye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekiple birlikte ben de aynı asansörü kullandım. Çünkü bu hem insan hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2 bin 700 kilo ağırlık taşıma kapasiteli ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Kazanın meydana gelmesiyle ilgili şu anda cumhuriyet başsavcımızın görevlendirdiği bilirkişiler sahada çalışıyorlar. Kazanın nasıl meydana geldiği ve sorumluların bu verilecek bilirkişi raporu sonunda savcı ve adli merciler gerekli tahkikatı yaparak ortaya çıkaracaklardır.”

‘O SAATTE TAŞERON İŞÇİLERİN MALZEME ÇIKARDIĞI ANLAŞILIYOR’

Hafta içi 23.00, hafta sonu ise 18.00’da çalışmaların bittiğini belirten Torun, kazanın olduğu saatlerde taşeron işçilerin hazırlık amacıyla orada bulunabileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Torun, şöyle devam etti: “Normalde 18.00 bizim mesaimizin bittiği bir saat. Bu saatten sonra bu asansörde bulunan arkadaşların muhtemelen tedarik amaçlı bazen malzeme çıkararak hazırlık amaçlı bir kullanım olduğunu tahmin ediyoruz ama dün akşam sahaya intikal ettiğimizde şantiyedeki bütün sorumlu arkadaşlar gözaltına alındığı için daha detaylı bir bilgiye ulaşamadık. Bugün sizlerin karşısına çıkmamızın nedeni de biz işimizin sahibiyiz ve sorumluluğunu taşıyoruz. Yanlış bilgi ile bir takım yanıltmalar oluyor. Şantiyenin önünde, burada asansörlerin bakımı yapılmıyordu diyen kişilerin olduğunu gördük. Yanlış bir bilgiye sahip olmamanız için sürekli sizleri bilgilendireceğiz. Bizim ve kamu yetkililerinin dışında yapılacak açıklamalara itibar etmemenizi rica ediyorum. Şantiyede çalışmalar hafta içi 23.00’a kadar devam ediyor, hafta sonu cumartesi günü 18.00’a kadar. Ama bu saatten sonra bu taşeron işçilerin malzeme çıkardığı anlaşılıyor bu asansörle. Ama bu tamamen sınırlı sayıda ve malzemelerin hazırlık anlamında kullanıldığı bir sefer olduğu anlaşılıyor. Ama detayı bilmiyoruz.”

‘ASANSÖRLERE BAKIM YAPILMADIĞI TAMAMEN YALAN’

Bir gazetecinin, “Aynı asansörün 20 gün önce de bozulduğu ve düşerken paraşütlerin açılığı yavaşladığını söylüyor işçiler.” demesi üzerine set tepki veren Torun, “Tamamen yalan. Asansörü kiralamış olan firmanın 2 tane elemanı sabahtan akşama kadar sahada bulunuyor. İhtiyaç duyulduğunda arızaya müdahale ediyorlar. Biz de bu binaya çıktığımız zaman bu asansörü kullanıyoruz. Halka açık bir şirketin, 20’nin üzerinde iş güvenliği elemanının görev yaptığı bir sahada asansörün keyfi olarak bakımını yapmayacağız. Bu tamamen hakikat dışı ve bu kişiler maalesef şantiyenin civarında dolaşarak burada çalışıyormuş görüntüsü vererek bu tür beyanlarda bulunduklarını tahmin ediyoruz. Asansör uluslararası bir marka. Her gün sahada elemanları bulunuyor. İş güvenliği konusunda bakanlık denetimleri etkili bir şekilde yapıyor.”

‘NİSAN AYINDA BAKLANLIK ŞANTİYEDE DENETİM YAPTI’

Nisan ayında bakanlık tarafından iş güvenliği denetimi yapılmış ve bu denetimler kapsamında denetlenen bir şantiye olduklarını belirten Torun, “Yasanın gerektirdiği bütün tedbirler eksiksiz alınıyor ve bu konuda bakanlığın denetimi var. Bakanlığın yetkili kıldığı şirketlerin denetimi aynı zamanda hizmeti var. Onlar bu işi yürütüyorlar. Bin 200, bin 500 işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de bu konuda çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz. Önlemlere rağmen kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Sadece bizim şantiyede değil sektöre baktığımız zaman TÜİK raporlarına baktığımız zaman sektördeki bu tür kazaların maalesef gerçekleştiğini ama arzu ederiz ki bizim şantiyemizde olmasın. Hukuki ve adli olarak gereken soruşturma yapılıyor. Sorumlular kimse bunun ödetilmesinin takipçisi olacağız.” ifadelerini kullandı.

Şantiyedeki çalışmaları kaza nedeniyle durdurduklarını kaydeden Torun, adli soruşturmalar tamamlandıktan sonra çalışmaların başlayacağını söyledi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri