Azerbaycanlı Petrol Milyonerinin Tarihi Tünelleri Keşfedilmeyi Bekliyor

Azerbaycan tarihinde en çok bilinen petrol milyonerlerinden Murtuza Muhtarov'un, güvenlik amacıyla inşa ettirdiği tüneller görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Azerbaycan tarihinde en çok bilinen petrol milyonerlerinden Murtuza Muhtarov'un, güvenlik amacıyla inşa ettirdiği tüneller görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Tamamen insan gücüyle inşa edilen söz konusu tüneller, aradan bir asırdan çok geçmesine rağmen hala dimdik ayakta ve keşfedilmeyi bekliyor.

Başkent Bakü'ye bağlı Merdekan Kasabasında bulunan Muhtarov'un yazlık evinin bahçesinden girilen tünellerin yapımına 1895 yılında başlandı. Tünellerin ne zaman tamamlandığı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Henüz keşfi tamamlanmayan söz konusu tüneller, 7 metre çapında 4 ayrı kuyudan başlayarak çeşitli yönlere devam ediyor. 19 metre derinliğe sahip kuyuların içerisine döner merdivenlerle iniliyor. Ana kuyudan çeşitli yönlere başlangıç yüksekliği 2 metre, eni 1,5 metre olan tüneller, içerisinde ilerledikçe daralıyor. Ayrıca diz kapağına kadar çıkan kaynak suyu ilerlemeyi zorlaştırıyor.

Rivayete göre Muhtarov, tünelleri Rus ve Ermeni mezaliminden kaçabilmek için yaptırmış. Tünellerin inşası ve sonrasında Bakü ve civar şehirlerde on binlerce kişi Ermeni çetecilerinin saldırılarıyla katledildi.

Başkent Bakü'den 40 kilometre uzaklıkta yerleşen bu tünellerin Hazar Denizine, Muhtarov'un Bakü'deki evine ve şehrin bir çok noktasına çıkışı olduğu iddia ediliyor. Gerektiğinde sığınak, kaçış noktası, sevkıyat tüneli gibi bir çok amaçla kullanılabilen söz konusu tüneller, su ve erzak deposu olarak da kullanılmış.

Murtuza Muhtarov'un tünellerin başlangıç noktası olan kuyuların da bulunduğu ve yaklaşık 120 bin metre kare alana sahip yazlık evinin bahçesi, Sovyetler Birliği döneminde park haline dönüştürülmüş ve halen park olarak hizmet veriyor.

Söz konusu parkta görevli Minare Hasanova basına yaptığı açıklamada, parkın içerisinde 4 adet kuyu bulunduğunu, kuyuların birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi. Hasanova, kuyulardan Hazar denizine olan çıkışın keşfinin kısmen tamamlandığını fakat Bakü'ye çıkışın olup olmadığının henüz kesinleşmediğini bildirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri