Azerbaycan'ın önünü kestiler

Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalar hakkında konuşan Prof. Mezahir Ertuğ Avşar, 4 gün süren savaşın ateşkesle sonuçlandığını, anlaşmala Azerbaycan'ın önünün kesildiğini söyledi

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki savaş ateşkesle noktalandı. Dağlık Karabağ bölgesinde Azeri ve Ermeni güçler arasındaki çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içinde bulunan, ancak fiilen Ermenistan tarafından işgal edilmiş olan bir bölge. Dağlık Karabağ sorununa ise yıllardır çözüm bulunamadı.

ERMENİLER ÇOK KAYIP VERDİ

Karabağlı Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mezahir Ertuğ Avşar, bölgede yaşananlar hakkında bilgi verdi. Bölgedeki durumun iç açıcı olmadığını belirten Avşar, ateşkes anlaşmasıyla Azerbaycan'ın önünün kesildiğini belirtti. Avşar, "Karabağ'da 4 günlük bir savaş oldu. Azerbaycan başarılı, Ermenistan başarısız oldu. Azeriler 31 şehit verdi, Ermeniler ise 300'ün üzerinde kayıp verdi. Zor durumda kalan Ermeniler Rusya'dan yardım istedi. Önceki gün de ateşkes anlaşması imzalandı. Ateşkes anlaşmasının detayları ise saklanıyor. İki tarafta detaylar hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı. Bölgede yıllardır gergin bir durum var. Azerbaycan tam ilerlemişti ki anlaşma yapıldı. Bana göre anlaşma Azerilerin aleyhine. Azerbaycan'ın önünü kestiler. Rusya hakem olmuş durumda. İş yarım kaldı" sözlerini kullandı. 

RUSLAR ERMENİLERİ KULLANIYOR

Rusya'nın Ermenileri maşa gibi kullandığını da belirten Avşar, "Ermenistan'a birçok yerden de destek gidiyor. Ateşkes döneminde Ermenistan'ın pozisyonunu güçlendirebilirler. Azerbaycan Savunma Bakanlığı ise 'anlaşmayı bozarlarsa işi tamamıyla bitireceğiz' diye bir açıklama yaptı. Bekleyip göreceğiz" açıklamasında bulundu.

ATEŞKES SIK SIK İHLAL EDİLİYOR

Öte yandan taraflar arasındaki çatışmalar 1980'lerin sonlarında başladı. Gerilim, 1991'de Sovyetler Birliği'nin yıkılması ardından bir savaşa dönüştü. Yaklaşık 30 bin kişinin öldüğü bu sürecin ardından 1994'te ateşkes sağlanmıştı. Bölgede sıklıkla çatışmalar ortaya çıkıyor. Ateşkes anlaşmaları sık sık ihlal ediliyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri