Ayrışma derinleşti

Toplumdaki son yıllarda artan kutuplaşma ve kamplaşma kaygı verici boyutlara ulaştı. Sosyolog Korkmaz Sural, "Herkes kin ve nefret yanardağına döndü. Farklılıklara saygı pek yok. Genellemeler yapılıyor. Toplumsal birlikteliğe ihtiyaç var" dedi

Türkiye'de kutuplaşma her geçen gün artıyor. Toplumdaki kutuplaşma birçok kesimi endişelendiriyor. Her gün sokakta ve üniversitelerde farklı görüşte olan onlarca kişi kavga ediyor. Sözlü tartışmalar kısa süre içinde kavgaya dönüşüyor. Siyasilerin kullandığı üslup kutuplaşmanın artmasında önemli bir etken. Siyasi partilerin liderleri rakibini dinsizlikle ve ahlaksızlıkla suçluyor, vatan haini ilan ediyor. Siyasilerin dışlayıcı ve ayrıştırıcı tutumu toplumda karşılık buluyor. Sosyal medya da kutuplaşmanın artmasında etkili. Sosyal medya üzerinden yapılan yorumlar ve hakaretler, ayrıştırmayı güçlendiriyor. Yaygın medyanın kullandığı ayrıştırıcı dil de toplumdaki kamplaşmayı her geçen gün derinleştiriyor. Medyanın kullandığı nefret dili toplumsal birlikteliği yok ediyor. Yapılan araştırmalar da toplumdaki ayrışmanın endişe verici boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.

SİYASİLER SÖYLEMLERİNE ÇEKİ DÜZEN VERMELİ

Toplumsal kutuplaşmanın kaygı verici boyutlara ulaştığını belirten Yeniden Sosyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sosyolog Korkmaz Sural, "Herkes kin ve nefret yanardağına döndü. İnsanımız son günlerde büyük acılar yaşadı. Ülkede akıl almaz hadiseler yaşanıyor. Kutuplaşmadaki artışın bir çok nedeni var. Bir kere farklılıkları kabul etmek gerekiyor. Toplumumuz, ayrışmayı isteyen ve destekleyen bir toplum değil. Kendi düşüncesinin doğru olduğunu düşünenler çok fazla. Genellemeler yapılıyor. Bu yanlış. 'Genellemeler hataya gebedir' diye bir söz var. Birileri toplumun ciddi anlamda damarlarıyla, fay hatlarıyla oynuyorlar. Etnik ayrıma dayalı noktalar seçiliyor ve bunun üzerinden siyaset yapılıyor. Siyasiler kendi vaatlerinin üzerinde durmak yerine rakibinin eksik yönlerini vurgulamayı tercih ediyor. Siyasi bir gelenek bu. Siyasiler, toplumu etkiliyor. İnsanlar siyasileri ilgiyle takip ediyor. Liderlere tapan bile var. Siyasiler söylemlerine biraz çeki düzen vermeli" diye konuştu.

TOPLUMSAL BİRLİKTELİK SAĞLANMALI

Toplumsal birlikteliğin sağlanması gerektiğini belirten Sural, "Sosyal medya, resmi aldığınızda, üzerine de etkileyici bir söz eklediğinizde büyük yankı uyandırıyor ve kitleleri etkiliyor. Herkes, herkes hakkında birşeyler yazma fırsatı yakalıyor. Bunu da kullanıyor sosyal medya aracılığıyla. Bir dönem Çin ile ilgili katliam haberleri yayınlandı. Araştırdım öyle bir şey yokmuş. Fotoğraflar yalan çıktı. Sosyal medya kitleyi yönlendirebiliyor. Sosyal medyada herkes kendini haklı görüyor. Yorumlar birilerinin içini acıtıyor. Yapılan bir yanlış hemen bir halka mal ediliyor. Toplumsal birlikteliği sağlamamız gerekiyor. Bireye, birey hayatına ve farklılıklara saygı pek yok. Sosyolojide din yapıştırıcı ve kaynaştırıcı bir kurum. Din üzerinden de ayrıştırma yapılıyor. İnançlar üzerinden oyunlar oynanıyor. İnanç önemli bir damar. İnancınız uğruna birçok kişi herşeyi yapar. Dolayısıyla empati kurmak, farklılıklara saygı göstermek gerekiyor" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri