Aydınlı Yılın Ahisi: Az Çalışıp Çok Kazanılan Paradan Hayır Gelmez

Aydın Valisi Erol Ayyıldız, ilde yılın ahisi seçilen 73 yıllık esnaf, 88 yaşındaki Sökeli saatçi Süleyman Önüt’e plaket verdi. Ahilik Haftası etkinlikleri, vilayet önündeki Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Daha sonra...

Aydın Valisi Erol Ayyıldız, ilde yılın ahisi seçilen 73 yıllık esnaf, 88 yaşındaki Sökeli saatçi Süleyman Önüt’e plaket verdi. Ahilik Haftası etkinlikleri, vilayet önündeki Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla başladı. Daha sonra Vali Eyyıldız’ı makamında ziyaret eden kutlama komitesi çiçek takdim etti. Yılın ahisi seçilen Önüt, “Bize ustalarımız, 'Çok çalışıp çok kazanın. Az çalışıp çok kazanılan paradan hayır gelmez.' derdi.” şeklinde konuştu.

Ahilik Haftası hakkında bilgi veren Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahattin Çetindoğan ise, “Ahilik teşkilatı sık sık dünyada yaşamak için bilgi, ahlâk ve sanata, esnaf sanatkarlar arasında yardımlaşma ve işbirliğine, ahiret için de takva ve iman esaslarına sımsıkı sarılmaya ihtiyaç olduğunu hatırlatırdı. Bu bakış açısının uygulamaya konulmasıyla ahilik örgütü, günümüzde gelişmiş ülkelerin çok önem verdikleri sivil toplum kuruluşlarının dünyadaki ilk, en kapsamlı ve en mükemmel örneğini oluşturmuştur. Bugün ahilikle ilgili yeni tespitlerde bulunduk. Ahilik, 500 yıldır hem sosyal hem de siyasal tarihimizi etkilemiştir. Esnaflarımız, ekonomik ve sosyal yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Esnaflarımız, toplumun belkemiğini oluşturuyor. Bu nedenle ahilikten ilham almamız gerekmektedir.” dedi.

Süleyman Önüt’e plaket veren Vali Ayyıldız da 73 yıldır mesleğini özveriyle sürdüren emektar usta ve bütün esnafların Ahilik Haftası'nı kutladı. Ahilik geleneği ve zanaatkâr yetiştirmenin Türklere özgü bir zenginlik olduğuna işaret eden Ayyıldız, “Ahilik dürüstlük, cömertlik ve yardımseverlik ilkelerinin birarada yaşatılmasını prensip edinen, yöneticisinden ferdine kadar herkese ışık tutan bir yaşam felsefesi ve idari sistemdir. Ahilik kurumu, ayrım yapmadan bu coğrafyada yaşayan herkese elini ve gönlünü açmış ve sınırlarımız ötesinde de başka kültürlere ve toplumlara esin kaynağı olmuştur. Topraklarımızda hayat bulan ahilik kurumunun kültürel ve toplumsal özelliklerini yaşatmalı ve gelecek kuşaklara taşımalıyız.” diye konuştu.

1941 yılından bu yana mesleğini aralıksız sürdüren Süleyman Önüt ise Ahilik Haftası’nda zanaatkârlara ve yeni nesle öğütlerde bulundu. Sadece iyi bir zanaatkâr olmanın yetmediğini belirten Önüt, “Biz ustalarımızdan sadece esnaflığı öğrenmedik. Ustalarımız hep bir zanaatkâr olmanın yanında insanlara hizmet etmemiz gerektiğini söyledi. Yıllar içinde mesleğinde usta olmak yetmez. İnsanlara saygı göstermeyi ve iyi hizmet etmeyi de bilmek gerekir. Çok çalışıp çok kazanmak güzeldir ancak az çalışıp da kazanılan çok paradan kimseye hayır gelmez uyarıları yapıyorlardı.” dedi. Yılın ahisi ödülüne lâyık görüldüğü için herkese teşekkür eden Önüt Vali Ayyıldız, AYESOB Başkanı Çetindoğan ve Ticaret İl Müdürü Yazıcı ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Programa Çetindoğan, Yazıcı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, AYESOB Başkan Yardımcısı ve Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Aydın Sanayi Odası Genel Sekreteri Kerem Öden ve komite üyeleri katıldı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri