Aydınlı Baba Mahkemenin, Küçük Kızını Ukraynalı Anneye Vermesine Tepki Gösterdi

Ukraynalı Oksana Rudnytska (31) ile 2009 yılında Kuşadası’nda evlenen baba Rıza Barış (35), Türkiye'de mahkemelerinin verdiği kararla 4 yaşındaki kızı Eva Barış’ı kaybedecek. Ukrayna Büyükelçiliği’nin kendi vatandaşı olan Oksana...

Ukraynalı Oksana Rudnytska (31) ile 2009 yılında Kuşadası’nda evlenen baba Rıza Barış (35), Türkiye'de mahkemelerinin verdiği kararla 4 yaşındaki kızı Eva Barış’ı kaybedecek.

Ukrayna Büyükelçiliği’nin kendi vatandaşı olan Oksana Rudnytska’nin şikayetiyle Dışişleri Bakanlığı’na verdiği nota ve sonrası yaşananlar Türk baba Rıza Barış’ı çocuğundan etti. Kızının annesi Oksana Rudnytska’nın oturma izni aldığı Türkiye’den, çocuğu 14 aylıkken gittiğini ve ona bu yaşa kadar ailesi ve kendisinin baktığını belirten baba Rıza Barış, eşinin açtığı davada hukuk mücadelesini kaybetti.

Mahkemenin, lehine verdiği birçok dosyayı incelemeden kızını kendisinden ayırdığını iddia eden Rıza Barış, "Eşim, Türkiye’deyken ailesinin kaza yaptığını söyledi. Uçak biletini ben aldım. Ülkesine gitti. Bir daha da dönmedi. Bir süre sonra benim çocuğumu kaçırdığım iddiasında bulunmuş. Benim, eşim ve çocuğumun ikameti Aydın olduğu için bu davayı kaybetti. Şimdi de çocuğumu benden almak için dava açmış. Türk mahkemeleri belge ve delilleri iyi incelemeden karar verdi. Çocuğumu benden alacaklar. Türk devleti Türk vatandaşı olan bana ve kızıma sahip çıksın." dedi.

Aydın’ın Germencik ilçesinde yaşayan Rıza Barış’ın kızı için verdiği mücadele, Ukrayna hükümetinin Türkiye’ye nota vermesine sebep oldu. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Orta Asya Doğu Avrupa ve Amerika Dairesi, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Konsolosluk İşleri Daire Başkanı Erdoğan Odabaş imzasıyla Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na gönderilen 30 Mayıs 2013 tarihinde 245-18991-900.00-2013/293245 saylı yazıda, "Ukrayna Büyükelçiliği’nden alınan notada Eva Barış’ın Türkiye’de bulunduğu yerin sürekli kontrol edilmesi ve adı geçen ile ilgili son karar alınıncaya kadar can güvenliğinin sağlanması amacıyla ilgili vesayet organlarınca söz konusu çocuğun babasından alınması konusunda yardım talep edilmektedir." denildi.

Çocuğunun alınmaması için Türk adaletine güvendiğini kaydeden baba Rıza Barış, "Ukraynalı eşim, kızımız için hürriyeti yoksun bırakma ve uluslararası çocuk kaçırma davası açtı. Çocuğumun ikameti Aydın olduğu için bu dava lehime sonuçlandı. Uluslararası iade ile ilgili mahkeme de benim aleyhime karar verdim. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, çocuğumun benden alınmasını istedi. Çocuğu terk eden ben değilim. Onu ben büyüttüm. Ben ve kızım Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Benim soyadımı taşıyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Türk yetkililerden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bize sahip çıkmalarını istiyorum." şeklinde konuştu.

Çocuğunun Türkçe konuştuğunu, hiç bilmediği yerlere götürüleceğini belirten Rıza Barış, kızı Neva Barış’dan ayrılmak istemediğini söyledi. Çocuğunu kendi annesi ve aile yakınlarının biberonla büyüttüğünü ve kızının kendisini çok sevdiğini söyledi. Barış, "Çocuğunu burada bıraktı gitti. İnsan hakları sözleşmesini çiğnedi. Çocuğun haklarını çiğnedi. Şimdi de bizim hukuk uluslararası hukuku çiğniyor. Türkiye’de evlendik, ikametimiz Türkiye, burada yaşıyoruz. Buna rağmen Ukrayna’dan çıkarılmışım gibi gösterdiler. Türkiye hukukuna göre evliyiz. Ama Ukrayna’da bana boşanma davası açmış, oraya göre boşanmışız. Oksana Rudnytska, Eva Barış’ın babası tarafından kaçırıldığı ve zorla alıkonulduğu iddiasıyla kişiyi hürriyetinden yoksun kılma iddiasıyla dava açtı. Germencik Asliye Ceza Mahkemesi, 26 Eylül 2014 tarihinde babanın beraatına karar verdi. Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma davası açtı. Ancak ikametgahı aynı olduğu için dava reddedildi." ifadelerini kullandı.

Yargıtay’ın kararının kendisine tebliğ edilmesinden sonra, düzeltme talebinde bulunacağını, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde hakkını arayacağını belirten baba Barış, şöyle devam etti: "Ukrayna kendi vatandaşına sahip çıkıyor, Türkiye Cumhuriyeti de sahip çıksın. Ben ve kızım Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Biz bu toprağın insanıyız. Bu vatanda toprak olacağız. Ben kızıma sahip çıktım, onu büyüttüm. Şimdi de benden alacaklar. Bu yanlışın düzeltilmesini istiyorum. Kızımın durumuyla ilgili Sosyal Hizmetler Uzmanı rapor hazırladı. Raporda da benim kızıma bakabileceğim, ekonomik, sosyal ve kültürel olarak bu kapasiteye sahip olduğum raporu var. Sosyal Hizmetler Uzmanı, raporunda bunu belirtip kararı mahkemeye bıraktı. Mahkeme ise çocuğumun benden alınmasına karar verdi. Türk vatandaşıyım, Türkiye bana ve Türk kızıma sahip çıksın." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri