Aydınlar Ocağı’ndan Kıçıkoğlu’na ahde vefa

Konya Aydınlar Ocağı, Konya Dağcılık İl Temsilcisi Recai Kıçıkoğlunu, 500. Zirve Programı münasebetiyle, 33 yıllık dağcılık hayatında 750 kere zirveye tırmanması ve Türk dağcılık kültürüne yaptığı hizmetlerinden dolayı berat ve teşekkür plâketiyle ödüllen

Sille Kültür Evi’nde, gazeteci-yazar İhsan Kayseri’nin organizasyonu çerçevesinde düzenlenen Aydınlar Ocağı programında, Çelebi Baranası, Konya’nın sevilen en güzel türkülerini seslendirdi. Programdan önce gerçekleştirilen plâket töreninde kısa bir konuşma yapan yazar Kayseri, dağ sporunu Konya’ya sevdiren milli atlet Recai Kıcıkoğlu’nun 5 Ağustos 1939 tarihinde Karatay’da Fakı Dede Mahallesinde bir evde dünyaya geldiğini belirterek “Dağların 70’lik Delikanlısı Recai Bey’in, 1985’den beri dağcılık yaptığını ve 1992 yılından beri de Konya Dağcılık İl Teémsilciliğini başarıyla devam ettirdiğini” kaydetti. Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de konuşmasında, Fransa Cumhurbaşkanı General Degol’ün, hükümetten gelen bir kararnameyi, kültür bakanının imzası olmadan imzalamadığına dikkati çekerek “Bir gün ekonomiyle ilgili bir kararnameyi imzalaması için Degol’e sunmuşlar. Degol de külür bakanı imzalasın öyle demiş. Ama bu ekonomiyle ilgili, kültürle değil demişler. Degol’ün cevabı enteresandır: Hiçbir şey Fransız kültüründen ilgisiz olamaz. Tüm konular Fransız kültürünü ilgilendirir.” Onun için kültürün bu kadar önemini kavramış memleketler Fransa, Amerika, İngiltere gibi ülkeler oluyor. Değer vermeyenler de üçüncü dünya ülkeleri olarak kalıyorlar” dedi.Bizim devlet başkanlarının da kültüre önem vermeleri gerektiği üzerinde hassasiyetle duran Dr. Güçlü, “Aydınlar Ocağı olarak, 500. Zirve Programı münasebetiyle, 33 yıllık dağcılık hayatında 750 zirveye tırmanan Konya İl Temsilcisi sayın Recai Kıçıkoğlu’na Türk dağcılık kültürüne yaptığı hizmetlerinden dolayı teşekkürü bir borç biliriz. Kendilerini takdir ediyor ve Everest dahil daha nice zirvelere tırmanıp ay-yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmalarını diliyoruz” diye konuştu.

Şair-yazar İsmail Detseli de, yazdığı 6 kıt’alık şiiriyle tarihe not düştü. Şâir Detseli, okuduğu şiirinin bir dörtlüğünde Recai Kıçıkoğlu’yla ilgili şunları dile getirdi:
Bakın bu bir rekordur 500 program/ Bir eser bırakmalı bugün dünyada insan/ Daha farklı gurur olurmu acaba bundan/ Çok mütevazısın sen be Recai Abimiz.”
Çelebi Baranası da; 500. Zirve Programı anısına, Konya’nın en sevilen ve en güzel türkülerini seçkin davetliler huzurunda seslendirdi. Edalı kız’dan Menteşeli’ye, Sille Türküsü’nden Saffet Efendi ve Meram Bağlarına, Baygın Cemile’mden Selçuk Es’in Ya Muallim’ine, Kozan Dağı’ndan Şerif hanım, Elmalı ve Keşkem’e kadar en güzel Konya türküleri okunarak seslendirildi. Gecenin sürprizini ise, mahallî sanatçı Ahmet Özdemir’in arkadaşı Bilal Yalçınküçük yaptı. Kör Ahmet’le ilgili hatıralarını da nakleden Yalçınküçük, iki elinde çay bardağı ve tabakları olduğu halde Karamanlı türküsü eşliğinde oynayarak izleyicilerden büyük alkış topladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri