Aydınlar Ocağı’nda Nâzım Hikmet anlatıldı

Siyasetçi-Yazar Bahri Kılınçel, Demokrat Parti (DP) iktidarı döneminde (1951) Bakanlar Kurulu kararıyla T.C. vatandaşlığından çıkartılan Şair-Yazar Nâzım Hikmetin, 2009da Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarda iken yine Bakanlar Kurulu kararıyla T.C.

Konya Aydınlar Ocağı tarafından Sille Kültür Evi’nde düzenlenen Salı Sohbeti’nde, “T.C. Vatandaşlığına Kabul Edilişi Münasebetiyle Nâzım Hikmet” başlıklı bir konuşma yapan yazar Bahri Kılınçel, şair Nâzım’ın bilinmeyen yönlerini anlattı. Nâzım Hikmet’in 20 Kasım 1901’de Selanik’te doğduğunu, babasının Matbuat Umum Müdürlüğünü de yapan Hikmet Bey ve annesinin Ayşe Celile olduğunu söyleyen Yazar Bahri Kılınçel, Nâzım’ın, Konya Valiliği yapan dedesi Nâzım Paşa döneminde Konya’ya geldiğini ve “Mevlevî” olarak üçüncü şiiri olan “Mevlana”yı bu yıllarda yazdığını dile getirdi.

ESERLERİ 60 DİLE ÇEVRİLDİ
Türk şâiri ve oyun yazarı Nâzım Hikmet’in, İstanbul ile Moskova’da yazdığı ve şimdiye kadar yayımlanmamış 800’e yakın mektubunun bulunduğunu kaydeden siyasetçi-yazar Bahri Kılınçel, Nâzım’ın eserlerinin 60 dile çevrilerek basıldığını fakat kitapları ile şiirlerinin Türkiye’de 1938’den 1965’e kadar yasaklandığını dile getirdi.
Yazar Kılınçel, konuşmasından sonra seçkin dinleyicilere, Nâzım’ın kendi sesinden Kurtuluş Savaşı Destanı’nı anlatan “Kuvâyi Milliye” adlı şiirini dinlettirdi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri