Aydın'a saman Konya’dan gidiyor

Konya ve Karaman bölgesinin saman üreticileri 2016 ürününün satışına başladı. TIR'lar ile İç Anadolu Bölgesi'nden hazırlanan buğday ve arpa samanı, balyası 11 liradan besicilere ulaştırılıyor.

Konya'nın Türkiye'nin ekin ambarı olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, bu sene kötü bir sezon geçirdiklerini, ancak bu durumun saman fiyatlarını fazla etkilemediğini söyledi. İç Anadolu’dan Ege’ye her yıl saman sevkiyatının yapıldığını hatırlatan Çalış, “Geçtiğimiz yıla göre sap ve üründe azalma var. İthalatı gerektiren veya kriz oluşturacak bir durum yok ama rekoltede yüzde 15 civarında kayıp var. Konya, Karaman ve Çukurova’daki hasat, beklentinin altında kaldı. Ancak bu açık ülkemizin diğer bölgelerinden kapatılabilir. Konya’da samanın kilosu şu anda 35-40 kuruş” dedi.

AYDIN’DA 45 KURUŞ

Aydın Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Mustafa Galip Özel ise Aydın’da buğday ve arpa üretiminin oldukça düşük olduğunu söyledi. Çiftçinin girdi fiyatlarından dolayı hububat üretimine sıcak bakmadığını belirten Özel, “Buğdayını kaldırdıktan sonra samanı tarlasında bırakan çiftçi bile var. Aydın’da samanın kilosu 45 kuruştan, buğdayın kilosu 70-80 kuruştan satılıyor. 10 dönüm araziden yaklaşık 4 ton buğday alınıyor. Bu oran Konya Ovası’nda çok daha fazla. Aydın’ın ana geçim kaynağı arpa buğday değil. Sadece ek gelir için ekiliyor” diye konuştu.

“TONLARCA SAMAN GETİRİYORUZ”

Her yıl Konya’dan Aydın’a paket saman getirdiğini kaydeden Kadir Demirci ise Konya’nın Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinden aldığımız ürünü Aydın’ın ilçelerinde satıyoruz. Muğla’da da müşterilerimiz var. Yükümüzü birkaç gün içerisinde bitiriyoruz. Ben ağırlık olarak Bozdoğan ve mahallelerine gidiyorum. Önceden sipariş alarak ticaret yapıyorum. Günlerimiz yollarda ve TIR’lara tarlalardan saman paketi sarmakla geçiyor. Şu anda bir balyayı 11 liradan satıyoruz. Kilo olarak da 45 kuruştan besicilere ulaştırıyoruz'' şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri