Ayçiçekte beklenti 17 bin lira

Mahsulünü çayır tırtılı ve aşırı sıcaklıklardan korumaya çalışan ayçiçeği üreticileri, bir an önce alım fiyatlarının açıklanmasını istiyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, desteklemelerin zamanında verilmesi gerektiğini belirterek, “Bizim ayçiçekte beklentimiz kilogram başına 15 TL’dir. Ayrıca 2 TL de destekleme primi talep ediyoruz” dedi.

Ayçiçek üreticisi, alım fiyatlarının açıklanmasını beklerken bir yandan da mahsulünü çayır tırtılından korumaya çalışıyor. Döviz kurundaki artıştan dolayı ayçiçek üreticisi tarlasına yeterli ilaçlama yapamadı. Bu yıl bin bir türlü badireler atlatan üreticiler, yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle ürün kaybı yaşama endişesi taşıyor. Millî Gazete’ye konuşan Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

“AYÇİÇEK ÜRETİMİNDE KENDİ KENDİMİZE YETEMİYORUZ”

Ayçiçek üreticisine desteklemelerin zamanında yapılması gerektiğini belirten Yanılmaz, “Ayçiçek üretiminde kendi kendimize yetemiyoruz. Ülkemizde ortalama 3 milyon 100 bin ton civarında ayçiçek tüketimimiz var. 2015’lerde yüzde 78’lerde olan Türkiye’nin ayçiçekte kendi kendine yeterlilik oranı artık yüzde 60’lara kadar düştü. Belki bu sene yüzde 57’lere kadar düşecek. Hükümetin de ekim alanlarının artması yönünde bir çaba harcayıp çiftçiyi desteklemesi, ürün politikalarını buna göre belirlemesi gerekiyor. Biz yıllardır oda olarak her platformda söylüyoruz. Desteklemeler zamanında ve gününde verilmeli. Desteklemeler, çiftçiyi memnun edecek seviyede verilsin. Şu andaki beklentimiz kilogram başına 15 TL artı 2 TL destekleme primidir. Özellikle ayçiçeğinde dünya geneli yağ krizi yaşanıyor. Ukrayna- Rusya Savaşı’ndan bütün dünya olumsuz etkilendi. Tahıl Koridoru açıldı. Bu konuda da şu anlık ülkemizin menfaatine olmayabilir gibi duruyor. Fiyatlarda bir düşüş yaşanmadı. Aksine yükselme eğilimi gösteriyor buğdayda da” ifadelerini kullandı.

“REKOLTENİN, BAKANLIĞIN ÖNGÖRDÜĞÜ SEVİYEYE ULAŞACAĞINI ZANNETMİYORUM”

Çayır tırtılı istilası ve artan hava sıcaklıklarından dolayı rekoltede düşüş yaşanabileceğini söyleyen Yanılmaz, “Tarım Bakanlığı yüzde 6 artışla 2 milyon 550 bin ton rekolte öngördüğünü kamuoyuyla paylaştı. Ancak şu anda bizim yöremizde yaşanan bu çayır tırtılı ve artan hava sıcaklıklarından dolayı rekoltenin bakanlığın öngördüğü seviyeye ulaşacağını zannetmiyorum. Sıcaklıkların böyle devam etmesi durumunda hem üründe kayıplara yol açacak hem de hasadın biraz daha erken başlamasına neden olacak gibi görünüyor” şeklinde konuştu.

“DOLARDAKİ ARTIŞ GÜBRE FİYATLARINA OLUMSUZ YÖNDE YANSIDI”

Dövizdeki yükselişin gübre fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirten Erdoğan Yanılmaz, “Özellikle dolardaki artış gübre fiyatlarına olumsuz yönde yansıdı. Gübre fiyatları şu anda nispeten çok az bir düşüş kaydetse de örneğin ekim ayında ekilecek ’20.20 taban gübresi’ piyasada şu anda 10,50-11 TL civarında. ’18.46 DAP gübresi’ 13,50TL ile 14 TL civarında. ’15.15.15’ diye tabir ettiğimiz gübre de piyasada şu anda 11,50 TL ile 12 TL civarında seyrediyor. Şu anda fiyatlar yine yükselme eğilimi gösteriyor” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri