'Ayçiçek yağı bu tarihte 500 lirayı görür!'

Çiftçinin daha fazla üretmesi için daha çok desteklenmesi gerektiğini söyleyen KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Yağlık ayçiçeği prim desteği 500 liradan 2 bin 500 liraya çıkarılmalı. Üretim ancak böyle artar. Aksi takdirde yağın fiyatı 400-500 liraya çıkar

Üretimdeki sorunlar büyüyor. Çiftçi, ağır girdi maliyeti altında ezilirken, sattığı ürün de eskisi gibi para etmiyor. Üreticiler, yeteri oranda destek görmediklerini dile getiriyor. Tarımsal üretimin başkenti Konya'da da çiftçilerin birçok sorunu bulunuyor. Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, desteklerin artırılması adına yetkililere çağrıda bulundu. 

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Başkan Bestil, ayçiçeği üreticilerinin nefes alması için desteğin yükseltilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bestil, “Aksi durumda gelecek sene 5 kiloluk ayçiçeği yağını 400-500 liradan aşağı yiyemeyebiliriz” dedi. Tedbirlerin bugünden alınmaması durumunda fiyatların önümüzdeki yıl yükseleceğine işaret eden Bestil, “Ayçiçeğinde hükümetimizin müdahale etmesini bekliyoruz. Şimdi 180 liraya 5 kiloluk ayçiçeği yağı satılıyor. Önlem alınmaz, destekler artırılmazsa, gelecek sene ekecek yağlık ayçiçeği eken bir Allah’ın kulu çıkmaz. Niye? Çünkü üreticiler zarar etmek, belirsizlik yaşamak istemez” şeklinde konuştu.

ŞEKER PANCARI ÖRNEĞİNİ VERDİ

“Geçen sene pancarın ton alım fiyatı 420 liraydı” diyen Bestil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fiyatlar yükseldi. 'Gelin, taleplerimize kulak verin. Pancar ekicisini küstürmeyin' dedik bizi dinlemediler. Pancara fiyat vermediler. Bu sene şekerin kilosu 5 liradan 30 liraya çıktı. Neden? Çünkü 2021 yılında 5 milyon tona yakın eksik pancar üretimi yapıldı. Zamanında pancara normal bir fiyat verilseydi şeker şimdi 15 lira olacaktı” 

500 LİRADAN 2 BİN 500 TL'YE ÇIKARIN

Çiftçinin pancar ekmeyince şekerin kilogramının arttığını anımsatan Bestil, “Yarın aynı sorunun ayçiçeğinde yaşanmamasının garantisi var mı? Yok. Biz, öngörüyoruz. Bu konuda sıkıntı yaşamamak adına hükümetimize tarımsal üretimin başkenti Konya'dan bir çağrıda bulunuyoruz. Gelin, prim desteğini 500 liradan 2 bin 500 liraya çıkarın diyoruz. Aksi durumda vatandaşın önümüzdeki yıl daha da pahalıya ayçiçeği yağı almak, tüketmek zorunda kalacağını söylüyoruz” görüşünü savundu.

KARA BULUTLARIN DAĞITILMASI GEREKİYOR!

Üreticinin girdi maliyetlerindeki artışın zirveyi gördüğünü ifade eden KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, çiftçinin aynı zamanda umutsuz ve karamsar olduğunu da belirtti. Belirsizliğin, tüm üreticileri yorduğunu aktaran Bestil, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kara bulutun ortadan kalkması adına samimi bir çağrıda bulunuyoruz. Hükümetimizin taleplerimizi kayda almasını, gerekli müdahalede bulunmasını istiyoruz. 5 litrelik ayçiçeği yağı bugün 180 lira. Çiftçi desteklenmezse, üretim maliyetleri artmaya devam ederse, fiyatın artacağını söylüyoruz. Önümüzdeki yıl ayçiçeği yağı 400-500 lirayı görebilir. Bugünden tezi yok, bu konuya kafa yorulmalı, talep ve şikayetler dikkate alınmalıdır. Elindeki ürünü satamayan arkadaşlarımız var. Hükümetin, Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) alım yaptırması gerekiyor. Biz uyarı görevimizi yerine getiriyoruz, karar yine onların.” 

EMRE ÖZGÜL 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri