Ayakkabıcılıkta güç birliği

Selçuk Üniversitesi ile Konya Sanayi Odası yeni bir proje iş birliği yaparak Konya’da ayakkabıcılık sektörünün güç kazanmasını ve uluslararası boyuta ulaşmasını sağlamaya çalışıyor
Avrupa Birliği ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Yenilik Transferi projeleri kapsamında 2010 Teklif Çağrısı döneminde Selçuk Üniversitesi tarafından sunulan ‘Uluslararası Piyasada Rekabetçi Kapasitenin Kazanılması Ayakkabı Endüstrisinin Kümelenme Metoduyla Geliştirilmesi’ başlıklı proje, Ulusal Ajans tarafından kabul edildi. Selçuk Üniversitesi ve Konya Sanayi Odası’nın yanı sıra Dış Ticaret Müsteşarlığı, Konya Ayakkabıcılar Odası ile KOBİ’leri temsilen Lamcı Ayakkabı ve Malzemeleri Tic. San. Ltd. Şti.’nin yer aldığı uluslararası projenin 24 ay sürdürülmesi öngörülürken, proje için sağlanan toplam bütçenin 314 bin 724 euro olduğu belirtildi. 
PROJE SEKTÖRÜN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAK
Konya Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Ulusal Ajans tarafından kabul edilen ve ayakkabıcılık sektörünün küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlayan ‘Ayakkabıcılık Kümelenme Projesi’ni değerlendirdi. Büyükhelvacıgil, Konya ayakkabı sektörünün kalite ve kapasite olarak iyi bir durumda olduğunu, ancak sektörde yenilikçilik, markalaşma ve haksız rekabet sıkıntılarının yaşandığını vurguladı.  Konya Sanayi Odası ve Selçuk Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan ‘Ayakkabıcılık Kümelenme Projesi’nin sektörde faaliyet gösteren firmaların, rekabet gücünü artırma ve markalaşma yolculuğuna önemli katkılarda bulunacağının altını çizen Büyükhelvacıgil, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Projenin ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren firmalar için son derece önemlidir. Ayrıca, üniversite-sanayi işbirliği için de diğer çalışmalarımızda olduğu gibi önemli bir örnek teşkil etmektedir. Otomotiv Yan sanayi ve döküm sektörlerinde kümelenme sürecindeki katkılarımız, bu proje ile de sürecek.”
BÖLGESEL GELİŞİME KATKI SAĞLAYACAK
Proje yürütücüsü İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Öğüt de, üniversitenin sahip olduğu bilimsel arka plan ile uygulama sürecindeki sanayicilerin bu türdeki projelerle bölgesel gelişime önemli ve örnek katkılar sağlayacağını söyledi.  Prof. Dr. Öğüt, 24 ay sürecek Ayakkabıcılık Kümelenmesi’nin AB Yenilik Transferi projesi ile Türkiye’nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden olan Konya’da, sektörde faaliyet gösteren firmaların markalaşmasına İtalyan ve İrlandalı paydaşların da desteğiyle katkı sağlayacağını ve sektörde faaliyet gösteren firmaları rekabet algıları ile rekabetçilik güçlerinin artırılacağını ifade etti.
FİRMALAR REKABET ANLAYIŞLARINI DEĞİŞTİRMELİ
Ayakkabıcılık sektöründe faaliyet gösteren ve projede yer alan Mustafa Lamcı ise, pazarda değişen rekabet koşullarının oyunun kurullarını da değiştirdiğini, dolayısıyla firmaların da rekabet anlayışlarını değiştirmeleri gerektiğini anlattı. İşbirlikçi bir anlayış içerisinde güç birliği sağlanması gerektiğini belirten Lamcı, üniversite sanayi işbirliği çerçevesindeki projelerle bu sürecin doğru bir biçimde yönlendirildiğini sözlerine ekledi.
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri