Ayakkabı tamircileri maziyi mumla arıyor

Gelişen teknoloji ile birlikte imitasyon ve ucuz ayakkabıların sektöre girmesi, ayakkabı tamircilerini olumsuz etkiliyor. Ayakkabı tamirciliği mesleği son demlerini yaşıyor

Vatandaşın ucuz ve imitasyon ayakkabıları tercih etmesi nedeniyle ayakkabı tamirciliği unutulmaya yüz tutuyor. Konya'da 45 yıldır kendi iş yerinde ayakkabı tamirciliğiyle uğraşan Muhittin Avcıoğlu kışın işlerinin yaza göre daha iyi olduğunu ama kalitesiz, ucuz ayakkabılar sebebiyle tamir işlerinde azalma olduğunu söyledi. Ucuz ve imitasyon ayakkabıların satılmasından dolayı ayakkabı tamirciliğinin sıkıntılı günler yaşadığını, böyle devam ederse bir süre sonra bu işin biteceğini ifade eden Avcıoğlu, "Vatandaşların daha çok ucuz ayakkabıları tercih etmesinden dolayı kimse tamire ihtiyaç duymuyor. 55 yaşımdayım, 8 yaşındayken babamın vefat etmesinden dolayı okulu bırakmak zorunda kaldım. Okulu bıraktıktan sonra da bu meslekle tanıştım. O zamandan bu yana ayakkabı tamirciliğiyle uğraşıyorum. Eskiden vatandaşlar ayakkabısı hasar görünce getirip tamir ettiriyordu. Artık imitasyon ayakkabılar ucuz olduğu için daha çok tercih ediliyor. Eskiden kösele ayakkabı herkesçe giyilen ve tamir edildikten sonra da kullanılabilen bir ayakkabıydı. İmitasyon ayakkabılar ise tamir olmadığı için eskiyince tamir gereği duyulmuyor, atılıyor. Eskiden bu kadar kalitesiz, ucuz ayakkabı yoktu insanlar ayakkabı tamircilerine daha sıklıkla geliyordu. Artık ucuz imitasyon ayakkabılar arttığı için bu işin bir pek geleceği kalmadı. Biz de bu işin son çalışanlarıyız. Bir asgari ücret parası bile zor çıkıyor. Zaten çırak da yetişmiyor. Bu iş bizimle beraber unutulup gidecek" dedi.

GEÇİM İÇİN PAZARA ÇIKIYORUM

Ayakkabı dükkanında durararak para kazanamadığını ifade eden ve geçimini sağlamak için pazar günleri Hurdacılar Pazarı'na tezgah açtığını söyleyen Avcıoğlu,"Mesleğe ilk başladığımız yıllarda dükkanın önünde kuyruk olduğunu hatırlarım. Bir memurdan kat kat daha fazla gelir elde ederdik. Bu sadece benim mesleğime özgü değil aslında. El emeği ile yapılan her işin geliri çok fazlaydı. Bu mesleği tercih etmemin nedeni zaten o yıllarda çok gelir elde edilen bir meslek olmasından kaynaklıydı. Yıllar geçtikçe teknoloji her alanda ilerledi. El emeği ile yapılan her şey fabrikasyona dönüştü. Bizden sonrası yok ama ölene kadar mesleğimi sürdürmeye devam edeceğim" şeklinde konuştu.

AYAK SAĞLIĞINA DİKKAT EDİLMELİ

İnsanların ayakkabı alırken dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Avcıoğlu, "İnsanlar ucuz olsun, 3-5 ay giyip atarım düşüncesinde ama yanlış yapıyorlar. Ayak sağlığı çok önemli, onun için insanların ayakkabı konusunda dikkatli olması gerekir. Ayakkabı alırken, önce deri olması, kauçuk taban, yaz aylarında kösele taban olması lazım, çünkü terletmez, koku yapmaz. Onun için deri ayakkabı en uygunu, uzun yıllar kullanılır" ifadelerini kullandı.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri