Avusturya’da Koalisyon Görüşmeleri Tasarruf Paketine Takıldı

Avusturya'da 29 Eylül seçimlerinin ardından hükümeti kurma ile görevlendirilen Başbakan Werner Faymann liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti ile Halk Partisi arasında henüz bir anlaşma sağlanamadı.

Avusturya'da 29 Eylül seçimlerinin ardından hükümeti kurma ile görevlendirilen Başbakan Werner Faymann liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti ile Halk Partisi arasında henüz bir anlaşma sağlanamadı. İki parti arasında en büyük problem bütçe denkliği için yapılması planlanan tasarruf paketi konusunda yaşanan anlaşmazlık olarak görülüyor.



Koalisyon görüşmeleri birçok başlıkta devam ederken iki parti arasında tasarruf paketi tartışmaları yaşanıyor. Kurier gazetesine konuşan Faymann, "Halkın hissedeceği derecede bir tasarruf paketini gerekli görmüyorum. 2012 yılında alınan ancak tam olarak uygulanamayan tedbirlerle 2016 yılında denk bir bütçe oluşacaktır." şeklinde konuştu. Kadınların emeklilik yaşını artırmanın doğru olmadığını ifade eden Faymann devlet yardımlarında yapılacak düzenlemeler ve yönetim reformu ile tasarruf yapılabileceğini söyledi.


Faymann’ın açıklamaları koalisyon görüşmesinin partneri olan Halk Partisi’nde tepki ile karşılandı. Dışişleri Müsteşarı Reinhard Lopatka konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Faymann’ın sözlerini anlayabildiğimi söyleyemeyeceğim. Sadece federal düzeyde 13 milyar Euro gibi bir tasarrufa ihtiyaç olduğu tartışılmayan bir durum. Tasarruf paketinin halk tarafından hissedilmeyeceğini söylemek bana fanezi gibi geliyor." dedi. 2012 yılında alınan tedbirlerin kendilerinin ihtiyacı olan tasarruf büyüklüğüne ulaşmadığının altını çizen Lopatka, Noel tatiline kadar bir hükümet kurulup kurulamayacağı konusunda emin olmadığını söyledi.


Avusturya maliyesinde yaşanan sorunlara ilişkin bir açıklama da Sanayiciler Odası Başkanı Georg Kapsch’dan geldi. Kapsch sorunun gerekli olan milyarlarca Euro’nun bulunması olmadığını, siyasetin reform yapma konusunda isteksizliğinin en önemli problem olduğunu ifade etti. Kapsch, emeklilik, eğitim ve yönetim reformunun ilk planda ele alınması gereken konular olduğunu söyledi.
Vergi artırımının işsizliği tetiklediğini belirten Kapsch, "Yapısal reformlar ile 12 milyar Euro tasarruf sağlanabilir. Emeklilik sistemimiz ölüyor.Gelecek nesiller bu faturayı ödeyemez duruma gelecekler." dedi. 



SİYASİLERİN İMAJI SIFIRIN ALTINDA

Ekonomi dergisi Trend tarafından yaptırılan ve meslek gruplarının halk nezdindeki imajlarını araştıran ankete göre politikacıların imajı kötü durumda. Sadece lobicilerden daha iyi imaja sahip olan politikacıların yer aldığı listenin tepesinde doktorlar (artı 80) yer alıyor. Öğretmenler ikinci (artı 40), gazeteciler üçüncü, papazlar ise dördüncü sırada (artı 14) yer alıyor. Politikacılar eksi 65 sonuç ile sondan ikinci sırada yer aldı.
 CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri