Avusturya’da Aşırı Sağcılar İktidara Gelebilir

Avusturya geçtiğimiz Pazar günü yapılan federal seçimlerden sonra yeni hükümet kurma çalışmaları gayriresmi olarak başladı.

Avusturya geçtiğimiz Pazar günü yapılan federal seçimlerden sonra yeni hükümet kurma çalışmaları gayriresmi olarak başladı. Yarın son mektuplu oyların sayımı ile kesinleşecek sonuçların ardından hükümeti kurmakla görevlendirilmesi beklenen Başbakan Werner Faymann’ın işi hiç de kolay değil. Aşırı sağ partilerle koalisyon kurmayacağını açıklayan Faymann, büyük koalisyonun devamı için Halk Partisi’nin (ÖVP) kapısını çalmaya hazırlanıyor. Kamuoyunda sürekli oy kaybeden Sosyal Demokratların (SPÖ) bir azınlık hükümeti kurmayı deneyebileceği de konuşuluyor.

Koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Avusturya Halk Partisi’nde (ÖVP) ise farklı sesler yükselmeye başladı. Bugün Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile uzun bir görüşme yapan Başbakan Yardımcısı Michael Spindelegger, meclise giren tüm partilerle görüşeceklerini açıkladı. Spindelegger'in aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ile koalisyon kurması da ihtimaller arasında bulunuyor. FPÖ lideri HC Strache sosyal demokratların kendilerini dışlama politikasından vazgeçmesini istedi.

Genel seçim sonuçları iktidarı paylaşan merkez partiler için hayal kırıklığı oldu. Yedi yıldır ülkeyi birlikte yöneten koalisyon ortağı iki parti hükümeti kuracak çoğunluğu sağlamalarına rağmen toplamda yüzde 4,5 civarında bir oy kaybı yaşadı.

İLK KEZ SEÇİME GİREN NEOS, AVUSTURYA SİYASETİNDE YERİNİ ALDI

Öte yandan altı milyona yakın seçmenin sandığa gittiği Avusturya’da yüzde dörtlük seçim barajını iki parti daha aştı. Yüzde 12,3 oy toplayan Yeşiller iki puanlık artışla parlamentoda yerini aldı. Kanada’da uzun yıllar yaşadıktan sonra ülkesine dönen milyarder iş adamı Frank Stronach’ın kurduğu parti de meclise girmeyi başardı. Stronach’ın, partisi iktidar ortağı olsa bile Kanada’ya geri döneceği ifade ediliyor. Seçimin bir başka sürprizi ise liberal eğilimli NEOS Partisi’nin yüzde 4, oy oranına ulaşması oldu. Neos ilk kez seçimlere katılmasına rağmen meclise girerek dikkatleri üzerine çekti.

KÜRT ASILLI VEKİL DESTEK HABERİNİ YALANLADI

Seçimlerin Türk toplumuna bakan yanı da belli oldu. İlk gelen sonuçlara göre Türkiye kökenli üç vekil Avusturya federal meclisine girdi. Daha önce Yeşiller Partisi'nden meclise giren Alev Korun yerini koruyarak tekrar vekil oldu. SPÖ ise yıllardır partisinde çalışan Nurten Yılmaz’ı seçilebilir yerde aday göstererek meclise gönderdi. Yeşiller’in aldığı yüzde ikilik oy artışı, Türkiye kökenli bir vekilin daha meclise girmesine katkı sağladı. Tirol eyaletinden Yeşiller Partisi adayı olan Aygül Berivan Aslan da Avusturya Federal Meclisi’ne giren bir isim oldu. Öte yandan Aslan, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada PKK’ya yakın sitelerde kendisinin Avusturya Kürt Dernekler Birliği (FEYKOM) tarafından resmi olarak desteklendiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını, kendisinin hiçbir yerde böyle bir açıklama yapmadığını ifade etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri