Avustralya'nın Simgesi Opera Evi 40 Yaşında

Avustralya’nın en önemli simgelerinden Sydney’deki Opera House 40. yaşına girdi. Binlerce insan bugün 40.

Avustralya’nın en önemli simgelerinden Sydney’deki Opera House 40. yaşına girdi. Binlerce insan bugün 40.yaş günü kutlamalarına katılmak için, Sydney Opera House'nın önünde toplandı. Dev pasta kesildikten sonra kutlamalara gelenlere ikram edildi.

Törene Opera House’ın mimarı Danimarkalı Joern Utzon’un üçüncü kuşak yakınları da katıldı. Mimar Joern Utzon’un oğlu Jan Utzon, Opera House ile babasının hayallerini gerçekleştirdiğini aslında bununla da Avustralya’nın ruhuna sadık kalarak bir harç koyduğunu söyledi. Utzon "Bu eşsiz coşku Avustralya’nın ifadesidir." dedi.

1959'da Sydney'e bir opera binası yapılması için düzenlenen tasarım yarışmasına 32 ülkeden 222 kişi katılmış, kazanan ise neredeyse hiç tanınmayan, 40'lı yaşlardaki Hollandalı mimar Joern Utzon olmuştu. Utzon, binayı tasarlarken kısmen Sydney'in eşsiz güzellikteki limanında duran yatların yelkenlerinden, kısmen de Meksika'da gördüğü Maya ve Aztek tapınaklarından ilham almıştı.

Utzon'un tasarımı diğerlerine göre çok daha sıra dışı ve heyecan verici olmasının yanı sıra, hayata geçirilmesi en zor olan projeydi. Önerilen binanın hem görüntüsü hem de yapım masrafı büyük tartışmalara yol açtı. Binanın 1963'te açılması ve yedi milyon dolara mal olması bekleniyordu. Ancak 10 yıl sonra açılabildi ve masraflar 100 milyon doları geçti. Utzon 1966'da hoşnutsuzluk içinde istifa etti. Yapının güzel beton iskeletinin ya da 'yelkenlerinin' orijinalindekine uygun yapılmasının imkânsız olduğu anlaşıldı ve tasarımda değişikliğe gidildi. Sorunu çözmek için binlerce saat süren bilgisayar çalışmaları yapıldı.

Opera Binası resmen 20 Ekim 1973'te, Kraliçe II. Elizabeth tarafından hizmete açıldı. Bina, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana inşa edilmiş en güzel yapılardan biri olma iddiasını taşıyor. En iyi limanın suları üzerinden görüntü veren bina, havalanmaya hazır dev bir kuğuyu andırıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri