Avustralya'da Yaz Yangınları Erken Başladı

Avustralya'nın Sidney şehrinde erken başlayan yaz orman yangınları, kontrol altına alınamıyor.

Avustralya'nın Sidney şehrinde erken başlayan yaz orman yangınları, kontrol altına alınamıyor.

Sidney'in batı bölgesinde sıcakların mevsim normallerinin üzerinde olması ve aşırı rüzgarın da etkisi ile başlayan orman yangınları kontrol altına alınamıyor. NSW eyaletinde bugün sabah 40 ayrı yerde başlayan orman yangınları civar sakinlerini tehdit ediyor.

NSW Eyalet İtfaiyesi tarafından afet bölgesi ilan edilen; Castlereagh, Marsden Park, Windsor ve Winmalee'de 800 itfaiye memuru yangınlarla boğuşuyor. Söz konusu bölgelerde kontrol altına alınamayan yangınlar sırasında iki ev yanarak kül olurken, 7 itfaiye memuru da yaralandı.

Yaralanan itfaiyecilerden birisi kalp krizi geçirirken, ikisi de hafif şekilde yaralandı. Diğerleri de dumandan zehirlendi. Bu bölgelere giriş, çıkışlar polis kontrolü altında gerçekleşiyor.

Castlereagh’daki St Paul Gramer okulundan yaklaşık 300 öğrenci Penrith’deki Whitewater Park’a tahliye edildi. University of Western Sydney (UWS) kampüsünden de 2 binden fazla kişi de enerji hatlarındaki sorundan dolayı elektriğin kesilmesi üzerine tahliye edildi.

Kırsal bölgeler itfaiyesinden Komiser Rob Rogers, yangınlar ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyledi. "Biz bütün bu yangınların neden ve kökenlerini belirlemek için polisle işbirliği içinde olacak ve onlarla birlikte çalışacağız." dedi. Eyalet Polis ve Acil Hizmetler Bakanı Mike Gallacher'de, araştırmalar sonunda yangınları kasten çıkaranlar tespit edilirse, bu kişilere ağır cezalar verileceğini söyledi.

50 itfaiye aracı ve 14 uçak ile yaklaşık 800 itfaiyecinin yangınları kontrol altına almaya çalıştığı olaylar sırasında, Marsden Park ve Winmalee de iki evin yanı sıra araba, çiftlik deposu ve diğer başka mülkiyetlerin de zarar gördüğü belirtiliyor.

NSW Başbakanı Barry O'Farrell, bugün günü öğleden sonra parlamentoda yaptığı konuşmasında, üzüntüsünü dile getirdi. Başbakan, “Beş itfaiye memuru duman zehirlenmesi nedeniyle tedavi edilmiştir.” dedi.

Korkutan yangından dolayı pek çok vatandaş da gönüllü olarak evlerini terk etmek zorunda kaldı. Hawkesbury Heights ve Yellow Rock’da itfaiye memurları mülk sahiplerinin evlerine zarar gelmemesi için canları pahasına çalışıyorlar. Yetkililer yangın mevsiminin Eylül ayı itibarı ile çok erken başladığını ve eyaletde 40 ayrı yerde yangınların devam ettiğini belirtiyor.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden 30 derece sıcaklık ve kış mevsiminin kurak geçmesinin yangınların çıkmasında önemli etkenler olduğu belirtiliyor. Öte yandan Meteoroloji hava sıcaklıklarının Sidney ve çevresinde düşeceğini açıkladı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri