Avukatı: Srebrenitza'daki Ölümlerden Karadziç Sorumlu Değil

Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç'in avukatı Peter Robinson, müvekkilinin Srebrenitza'daki katliamlardan sorumlu olmadığını iddia etti. Hollanda'nın başkenti Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde (ICTY) görülen davada avukat...

Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç'in avukatı Peter Robinson, müvekkilinin Srebrenitza'daki katliamlardan sorumlu olmadığını iddia etti.

Hollanda'nın başkenti Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde (ICTY) görülen davada avukat Robinson, son günkü savunmasında Karadziç'in Srebrenitza'daki Birleşmiş Milletler'in kontrolündeki yerleşim yerlerinin yakılıp yıkmasından ve ölümlerden sorumlu olmadığını savundu.

Karadziç'in avukatı, Srebrenitza'daki Bosnalı Müslümanların infazıyla ilgili hiçbir kanıt ve delilin olmadığını söyledi. Robinson "Aslında, Srebrenitza'da yapılanlar Karadziç'ten gizli tutuldu." ifadesini kullandı.

Laheye'de dört gündür süren davada Karadziç ise savunmasında, savcıların iddianamedeki suçlamaları red etmişti.

Lahey'deki duruşmalarda, Karadziç'in Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki cezasının 2015 yılında kesin karara bağlanacağı açıklandı. Bu karar sonrasında 1991 yılından bu güne faaliyet sürdüren Uluslararası Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesinin misyonunu tamamlanacağı açıklandı.

SREBRENİTZA ANNELERİ LAHEY'DEN AYRILDI

Diğer taraftan Hollanda'da da dört gündür davayı takip etmek için Lahey'de bulunan "Srebrenitza Anneleri" Lahey'den ayrıldılar. Srebrenitza'da 2 çocuğu ve akrabasını kaybeden Kada Hotic "Burada yargılanan Radovan Karadziç'in 2015 yılındaki nihai kararda da tekrar geleceğiz. Onun ömürboyu ağır cezayı almasını istiyoruz." dedi.

Srebrenitza Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ise "Ailemden 22 kişi Mladiç ve askerleri tarafından hunharca katledildi. Buradan tüm dünyaya sesleniyoruz. Bosna'da bir soykırım oldu. Srebrenitza bunun en açık örneği. Bizler Srebrenitza Anneleri olarak adalet için Lahey'e geldik. Buradan ayrılıyoruz." dedi.

Srebrenitsa katliamı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'nın tarihindeki en büyük katliam olarak nitelendiriliyor. Srebrenitza'da 11 Temmuz 1995 tarihinde 8 bin 300 Müslüman Boşnak, Sırp güçleri tarafından öldürülmüştü. Birleşmiş Milletler (BM) adına görev yapan Hollanda Barış Gücü birliği Dutcbat, bu ölümlere engel olamamıştı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri