Avrupa'da Hız Tutkunlarına Kötü Haber

Avrupa Birliği Trafik Komisyonu, araçlar saatte 120 kilometre hızı aştığında devreye girecek otomatik fren sisteminin tatbik edilmesini tartışıyor.

Avrupa Birliği Trafik Komisyonu, araçlar saatte 120 kilometre hızı aştığında devreye girecek otomatik fren sisteminin tatbik edilmesini tartışıyor.

Aşırı hız nedeni ile meydana gelen kazaları minimuma indirmek isteyen AB Trafik Komisyonu, bilgisayar donanımlı araçlar hız sınırını aştığında fren sisteminin devreye girmesini tartışmaya açtı. Sistem daha önce İsveç'te gönüllü sürücüler tarafından test edilmiş; kazaların azalmasının yanı sıra yakıt tasarrufu ve yolların geç aşınması gibi faydalar sağladığı tespit edilmişti.

Sisteme karşı çıkan Uluslararası Otomobil Federasyonu Başkanı Maria Spetz ise "Her yol için ayrı bir hız sınırı vardır. AB Trafik Komisyonunun bütün yollarda hız sınırını 120'ye indirerek kısıtlaması ve yasaklaması hiçbir şekilde kabul edilemez." dedi.

Avrupa otobanlarında genelde hız sınırlaması saatte 120 kilometre. Almanya'da ise herhangi bir sınırlama yok.

Öte yandan AB üyesi ülkelerde 2015 yılında tüm yeni otomobillere takılması zorunlu hale gelecek eCall sistemi ile trafik kazalarında çok daha fazla can kurtarılması hedefleniyor. Bu sistem, bir otomobilin trafik kazası yapması durumunda cep telefonu iletişim ağı üzerinden otomatik olarak 112 acil servisin aranmasını öngörüyor. Sistem, ilk yardım ekiplerine kaza yeri ve kazanın biçimine ilişkin bilgi aktarıyor. Bu sayede kaza yapmış ve bilincini kaybetmiş kişilerin yerinin tespit edilmesi hedefleniyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri