Avrupa Konseyi'nden Bayburt'a Müze Ödülü

Avrupa Konseyi, 2014 Müze Ödülü'nü Bayburt'un Baksı Müzesi'ne verdi. Bayburt'a 45 kilometre mesafede Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu müze; sergi salonları, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evleri ile 30 dönümlük bir arazi.

Avrupa Konseyi, 2014 Müze Ödülü'nü Bayburt'un Baksı Müzesi'ne verdi.

Bayburt'a 45 kilometre mesafede Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerinde kurulu müze; sergi salonları, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evleri ile 30 dönümlük bir araziye yayılıyor. Baksı Müzesi Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan'ın girişimi ve başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla 10 yıllık zorlu bir serüvenin sonunda devletten hiçbir maddi yardım almadan 2010 yılında tamamlanmıştı.

Ödülün raportörü Vesna Marjanovic, Baksı Müzesi'nin Avrupa Konseyi'nin kültürel mirasın değeri ile ilgili prensiplerinin yerel düzeye aktarılmasına dair ilham verici bir model sunduğunu ifade etti.

Avrupa Konseyi, 1977'den bu yana Avrupa kültür mirasının anlaşılmasına önemli katkı yapa müzelere ödül veriyor. Kazanan müzeye bir belge ile bir yıl süreyle sergileyecekleri bronz heykelcik veriliyor. Bu ödülü geçtiğimiz yıllarda Liverpool ve Köln şehirlerindeki müzeler kazanmıştı.

Baksı Müzesi'nde, önde gelen sanatçıların eserlerinden oluşan nitelikli bir çağdaş sanat koleksiyonu ile geniş bir halk resimleri koleksiyonu ve yerel el sanatlarını yansıtan özgün örnekler bir arada yer alıyor. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatlarla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi yaratmayı, yoğun göç nedeniyle parçalanmış bir kültürel ortama yeniden hayat verebilmeyi ve kültürel belleğin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Baksı Müzesi'nin hedeflerinden biri de, Türkiye'nin en yoğun göç veren bölgelerinden biri olan Bayburt'a yaşam soluğunu sanatla yeniden kazandırmak, bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmak. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri