Avrupa Birliği, Yeni Üyesi Hırvatistan’a Yaptırım Uygulamaya Hazırlanıyor

Avrupa Birliği’ne üye olmadan birkaç gün önce suçluların iadesiyle ilgili yasalarını değiştiren Hırvatistan, AB Komisyonu’nun şimşeklerini üzerine çekti.

Avrupa Birliği’ne üye olmadan birkaç gün önce suçluların iadesiyle ilgili yasalarını değiştiren Hırvatistan, AB Komisyonu’nun şimşeklerini üzerine çekti. Komisyon, bu ülkeye mali yaptırımları için düğmeye bastı. Zagreb hükümetine yasayı değiştirmesi için iki hafta süre tanındı.

AB Komisyonu’nun adli işlerden sorumlu üyesi Viviane Reding, Hırvatistan’a güvendiklerini fakat bu güvenin suistimal edildiğini belirterek yaptırım sinyali verdi. Yaptırım uygulanması halinde Hırvatistan’a Şengen bölgesine giriş için gerekli reformlarda kullanacağı 80 milyon dolarlık yardım aktarılmayacak.

PERKOVİÇ YASASI

Hırvatistan, 1 Temmuz’da AB’ye üye olmadan sadece 3 gün önce bir yasa değişikliğine giderek, Ağustos 2002’den önceki fiillerle suçlanan kişilerin başka ülkelere teslim edilmesini yasaklamıştı. Bu şekilde Hırvat vatandaşlarının 1990’lı yıllardaki Balkan Savaşları’ndaki suçlardan yurtdışında yargılanmasının önüne geçilmiş oluyor. Fakat yasanın özellikle eski Yugoslavya gizli servisi için çalışan ve ardından Hırvat istihbaratının başına getirilen Yosip Perkoviç’i kurtarmak için çıkarıldığı öne sürülüyor.

Perkoviç, Almanya’nın Bavyera eyaletinde 1983 yılında bir Yugoslav muhalifinin öldürülmesi olayından aranıyor. Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, yasanın bu olayla ilgiis olmadığını savunsa da Alman basını aynı kanaatte değil. Süddeutsche Zeitun, bugünkü sayısında, “Hırvatistan, eski casus için 80 milyon Euro’dan feragat mı ediyor?” sorusunu sordu. Gazete, söz konusu dönemde Almanya’da 22 Yugoslav vatandaşının öldürüldüğünü hatırlatarak Perkoviç’in bu olaylarla da ilgili olabileceğini ima etti.

Zagreb, AB’nin istediği değişikliği önümüzdeki sene yapabileceğini belirtiyor fakat AB Komisyonu bunun için sadece iki haftalık süre tanıdı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri