Avrupa Birliği, Trans-hazar Doğalgaz Boru Hattı İçin Kararlı

Avrupa Birliği, Hazar Havzası'ndaki enerji kaynaklarının Rusya'yı by-pass ederek, Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak Trans-Hazar doğalgaz boru hattının inşası için kararlı tutumunu sürdürüyor.

Avrupa Birliği, Hazar Havzası'ndaki enerji kaynaklarının Rusya'yı by-pass ederek, Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak Trans-Hazar doğalgaz boru hattının inşası için kararlı tutumunu sürdürüyor.

Türkmenistan'da düzenlenen Uluslararası Petrolgaz Fuarı ve Konferansı'na katılan Avrupa Birliği'nin Türkmenistan Maslahatgüzarı Denis Daniilidis, Avrupa Birliği'nin Trans-Hazar boru hattı inşaatı başlamak için elverişli koşullar olduğuna inandığını söyledi. AB yetkilisi, söz konusu boru hattının inşaatı ile ilgili sürdürülen müzakerelerin bir an önce sonuçlanması ve anlaşma imzalanmasını arzu ettiklerini kaydederek, "Trans-Hazar doğalgaz boru hattı önemli. Avrupa Birliği, söz konusu hattın inşaatına başlamak için elverişli koşulların olduğuna inanıyor. AB Türkmenistan ve Azerbaycan ile Hazar Denizi'nden geçecek her hangi bir boru hattının çevre standartlarına uygun olması konusunda anlaştı" diye konuştu.

Hazar Denizi'nin statüsünün bugüne kadar çözülmemesi, Trans-Hazar doğalgaz boru hattı projesinin önündeki önemli bir engel olarak gösteriliyor. Avrupa'nın yoğun çaba gösterdiği Trans-Hazar boru hattı için Azerbaycan sınırına kadar Hazar'ın altından yaklaşık 300 kilometrelik bir boru döşenmesi gerekiyor. Hazar'ın altından boru hattın inşa edilmesi için Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesine gerek kalmaksızın, hattın geçeceği ülkelerin rızasıyla projenin hayata geçebileceği belirtiliyor.

Türkmenistan, dünyanın en büyük dördüncü doğalgaz rezervlerine sahip. 2030 yılına kadar yıllık 230 milyar metreküp doğal gaz üretmeyi hedefleyen Türkmenistan, aynı dönemde yıllık 180 milyar metreküp gazı ihraç etmeyi planlıyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri