Avea’nın Üçüncü Çeyrek Geliri 973 Milyon Lira

Cep telefonu operatörü Avea’nın 2013 üçüncü çeyrek geliri, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 973 milyon lira oldu.

Cep telefonu operatörü Avea’nın 2013 üçüncü çeyrek geliri, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 973 milyon lira oldu. Bu dönemde 224 bin yeni abone elde eden operatörün toplam müşteri adedi de 14,1 milyonu buldu.

Avea’nın üçüncü çeyrek finansal ve operasyonel bilançoları basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıda büyüme rakamlarına değinen Genel Müdür Erkan Akdemir, “İlk yarıda yüzde 17 büyüyüp rakiplerimizi geride bıraktık. Ardından ara bağlantı gelirleri geriledi. Sonrasında sektör, ses ve ileti tarafında yara aldı. Biz buna rağmen üçüncü çeyrekte gelirlerimizi geçen seneye göre yüzde 7 artırdık. Rakiplerimizden 2,4 kat daha fazla büyüdük.” dedi. Akdemir, üçüncü çeyrek gelirlerinin 973 milyon lira olduğuna işaret ederken, “Her çeyrek 950 milyon ila 1 milyar lira gelirimiz var. Bu ivmeye uyumlu olarak ilk 9 ay itibari ile toplam gelirimiz 3 milyar liraya dayandı.” ifadelerini kullandı.

Şu aşamada Avea’nın müşteri adedini önemli oranda artırdığını anlatan Akdemir, şunları aktardı:

“2013 üçüncü çeyreğinde 224 bin yeni abone aldık. Numara taşımadan 133 bin müşteri elde ettik. Numara taşımada 6 çeyrektir birinciyiz. 2008’den bu yana 3 milyonu aşkın müşteriyi numara taşımadan temin ettik. 2012’nin aynı döneminde toplam müşteri sayımız 13,2 milyondu. Ben '13 uğursuz sayı, burada durmayalım' dedim. Ne mutlu 14,1 milyona geldik. Faturalı ve faturasız abone sayımız arttı. Faturalı abone sayısı yüzde 6 artışla 6,2 milyon, faturasız abone sayısı yüzde 7 artışla 7,9 milyon oldu.”

Üçüncü çeyrekte akıllı telefon penetrasyonunun 11 puan artarak yüzde 33 olduğunu bildiren Akdemir, şöyle devam etti:

“3 müşterimizden birinin akıllı telefonu var. Malum akıllı telefona rağbet büyük. Üçüncü çeyrekte 2,8 milyon olan akıllı telefon kullanıcı sayımız yüzde 63 artışla 4,6 milyona çıktı. Tabii buna bağlı olarak internetten yararlanmada da büyük artış var. Data gelirlerimizde yüzde 43 artış görülüyor. Bu rakam önemli, çünkü gelirlerimizin yüzde 16’sını teşkil ediyor.”

"4G İÇİN 2 SENEDE 1,5 MİLYON LİRA HARCADIK"

İlave olarak yatırımlara temas eden Avea Genel Müdürü, iletişim kulelerinin adedinin geçen seneye göre yüzde 13 ve 3 bin artarak 25-26 bini bulduğunu duyurdu. Erkan Akdemir, 4G için 2 senede 1,5 milyon lira harcadıklarını da sözlerine ekledi.

Toplantıda gazetecilerin 4G ile ilgili sorularına muhatap olan Akdemir, “4G’de ortak altyapıya sıcak bakıyoruz. Malum, 2G ve 3G’ye tekrardan yapılan yatırımlar var, bu da cari açığa menfi etki yapıyor. Sektör ortalamasının 2 katı yatırım yapıyoruz. Bunun önemli bölümü ortak altyapı ile daralır. Ülkemiz, operatörlerimiz bu durumdan karlı çıkar.” cevabını verdi.

Avea’nın 2013 üçüncü çeyrek bilançolarıyla ilgili bazı verileri şöyle:

*Geliri yüzde 7 artışla 973 milyon lirayı buldu.
*Faaliyet karı (EBITDA) yüzde 36 artış ile 173 milyon liraya çıktı.
*Abone başı kullanım müddeti 375 dakika.
*Abone başı aylık gelir (ARPU) 22,5 lira.
*Numara taşımada net müşteri alımı 133 bin.
*Net abone tabanı büyümesi 224 bin.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri