Av sezonu bitiyor

2009-2010 av sezonu, 21 Şubat Pazar günü sona erecek. Av ve Yaban Hayatı Vakfı üyesi fahri av müfettişi Koçak: “Avcılığın içine düştüğü çıkmazdan kurtuluşunun yolu, etkili koruma, bilinçli üretim ve dengeli tüketimden geçer”
Av ve Yaban Hayatı Vakfı üyesi fahri av müfettişi Ali Aslan Koçak, av sezonunun 21 Şubat'ta sona ereceğini anımsatarak, “Avcılığın içine düştüğü çıkmazdan kurtuluşunun yolu, etkili koruma, bilinçli üretim ve dengeli tüketimden geçer” dedi.
Koçak, yaptığı açıklamada, 2009-2010 av sezonunun 21 Şubat Pazar günü sona ereceğini belirterek, avcılardan bu süreden sonra silahlarını bırakmalarını istedi.
Türkiye'de ve dünyada bilinçsiz avlanma sonucu birçok hayvan neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Koçak, şöyle konuştu: “Av rezervi, olumsuz çevre koşullarıyla birlikte tüm dünyada giderek azalıyor. Buna bilinçsiz avlanma da eklenince bazı hayvan nesillerinin tükenme tehlikesi de artıyor. Avcı derneklerinin üye sayısı her geçen azalırken kaçak avlananlarını sayısı artıyor. Çevre ve Orman İl Müdürlükleri bünyesinde kaçak avcılarla ilgili denetim yapan personel sayısı yetersiz. Fahri av müfettişleri olarak bizlerin de kolu her yere uzanamıyor. Denetimler bir yere kadar etkili oluyor. Avcılar eğitimden geçirilerek, bilinçlendirilmeli. Bu konuda Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları kamuoyu oluşturmalı. Avcılığın içine düştüğü çıkmazdan kurtuluşunun yolu, etkili koruma, bilinçli üretim ve dengeli tüketimden geçer. Var olanı koruyup çoğaltacaksınız, daha sonra bilinçli tüketeceksiniz.”
Çevresel etkiler, teknolojik silahlar ve zirai ilaçlamaların yaban hayatını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Koçak, “Bazı ülkelerde top mermisi içine kilolarca saçma doldurularak, tek atışta binlerce ördek avlanıp marketlerde satıldığını, bıldırcınların göç yollarına tuzaklar kurulup onbinlercesinin lokantalara satıldığını duyuyoruz. Bilinçsiz avlanma, dünyanın her yerinde farklı uygulamalarla karşımıza çıkıyor” dedi. (A.A)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri