Av için adeta servet harcanıyor

Türkiyede avcılık için ortalama 2 bin TLnin gözden çıkarılması gerektiği, yurt dışını tercih eden gelir seviyesi yüksek bazı tutkunların, Altaylarda yaban koyunu avı için 40-50 bin, Afrikada fil avına ise 50-60 bin dolar ödeme yaptığı belirtildi.
Merkez Av Komisyonu Doğu Akdeniz Temsilcisi ve Seyhan Avcılık Atıcılık Okçuluk ve İhtisas Kulübü Başkanı Rasim Ener, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin av turizminin, coğrafi yapısı, bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginliğinin tanıtımlarla daha geniş kesimlere duyurulması sayesinde sürekli geliştiğini söyledi. Türkiye’de kayıtlı avcı sayısının Merkez Av Komisyonu verilerine göre 800 bin olduğunu, ancak bunun üç katı oranında kayıtsız avlanan bulunduğunun tahmin edildiğini ifade eden Ener, türlerin korunması ve kaçak avcılığın önlenmesi için bilinçlendirme etkinlikleri başta olmak üzere yasa dışı faaliyetlerin önlenmesine yönelik uygulamaların geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ener, av sezonunda ABD ve bazı Avrupa ülkelerinden çok sayıda avcının Türkiye’ye geldiğini, bu arada özellikle gelir seviyesi yüksek bir kesimin de yurt dışını tercih ettiğini anlatarak, şöyle devam etti: “Ekonomik durumu iyi olan bu avcı arkadaşlarımız genellikle fil, yaban koyunu ve çengel boynuzlu dağ keçisi gibi büyük avlara gidiyorlar. Bunlara da Güney Afrika ve Asya’da Moğolistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Romanya gibi ülkelerin dağlık kesimlerinde rastlanıyor. Sezonda, ortalama 100’ün üzerinde Türk avcısı yurt dışında avlanmayı tercih ediyor. Örneğin Altaylar’da 5 bin rakımı bulan yerlerde rastlanılan Argali türü yaban koyunu avı için 40-50 bin doları gözden çıkaran var. Bazı avcı arkadaşlarımız da Afrika’da fil avına 50-60 bin dolar ödüyor. Avlanan hayvan adedine göre ödenen bu rakamlar değişiyor. Seyahat ve konaklama ücretleri buna dahil değil. Ekonomik durumu çok iyi olan avcı ‘büyük 5’ denilen hayvan grubunu avlamayı hayal ediyor. Bu grubu fil, aslan, gergedan, leopar ve buffalo oluşturuyor.” Macera tutkusu da yaşamak isteyenlerin geçmişte yurt dışında kuş avına gittiklerini hatırlatan Ener, ekonomideki sıkıntının da etkisiyle artık bunda önemli düzeyde düşüş gözlendiğini vurgulayarak, “Avlanmak artık pahalı bir atkivite haline geldi. Bu nedenle avcılar, artık avlanma sahası olarak daha çok bulundukları bölgeleri seçiyorlar” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Spor Haberleri