Audi geleceğin stop teknolojisini yarattı

Audi üzerinde çalıştığı "Organic Light Emitting Diot / Organik Işık Yayan Diyot (OLED)" projesinin gelecekteki Audi modellerinde kullanılacağını duyurdu. İlk olarak m4 konseptinde uygulamış oldu

Audi M4 aracın stop lambaları bölümünü tamamen OLED ekranla kapladı.

Organik metaryallerle üretilen ekranda binlerce balık soldan sağa, sağdan sola haraket ediyormuşçasına bir görüntü oluşturuldu. Araç hızlandıkça balıkların hareketi de hızlanıyor. Dönüş işaretlerinde ise ışık sarıya dönüyor ve Oled ışıklar harekete geçerek sinyali veriyor.  

OLED TEKNOLOJİ NE DEMEK?

OLED, temel olarak, düzlemsel şeffaf elektrotlar arasında konumlandırılmış ve özel yapılandırılmış organik malzemelerden oluşur. Bu organik malzemelerde, aynen yarıiletkenlerde olduğu gibi, elektron ve delik fazlalıkları olduğundan, uygun gerilim altında bu elektron-delik çiftler birleşerek foton salınmasına neden olurlar. Bu da yapıdan çıkan ışığı oluşturur. Işığın akı miktarı, dalgaboyu ve spektral dağılımı gibi özellikleri ve sistemin verimi, ömrü gibi nitelikler yine LED’lerde olduğu gibi bu organik malzemelerin özelliklerine ve yapının nasıl oluşturulduğuna bağlı olarak değişir.

OLED teknolojisinin püf noktası, kendi kendine parlama özelliğine sahip organik bir madde kullanması. Ekranın arka panelinin aydınlatılmasında kullanılan ışığı (backlight) ortadan kaldıran bu yöntem, az enerji harcayan, daha ince ekranlar üretilmesini sağlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomobil Haberleri