Atso, Madencilerin Mevzuat Ve Ruhsat Şikayetlerini Başbakan’a Ulaştırdı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başbakan’a 300’e yakın işletmenin faaliyet gösterdiği maden sektörünün sıkıntılarını içeren bir dosya sundu. Maden Bakanlığı'nın kurularak sektörün önünün açılabileceğine dikkat çekildi....

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başbakan’a 300’e yakın işletmenin faaliyet gösterdiği maden sektörünün sıkıntılarını içeren bir dosya sundu. Maden Bakanlığı'nın kurularak sektörün önünün açılabileceğine dikkat çekildi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hüsnü Serterser, başta madencileri olmak üzere ilin diğer sorunlarını sıkıntılarını ve çözüm önerilerini bir rapor halinde Başbakan'a ulaştırdıklarını söyledi. Serteser, Türkiye işletilebilir mermer rezervinin yüzde 35-40'ına sahip olan Afyonkarahisar'ın Türkiye mermer ihracatının yaklaşık yüzde 16'sını karşıladığını anlattı. Serteser, mermercilik alanında 288 adet firmanın faaliyet gösterdiğini ifade ederek, yılda 228 bin ton blok üretim yapıldığını, sektörün 4 bin 808 kişiyi istihdam ettiğini dile getirdi. Böylesine önemli bir sektörün ciddi sıkıntıları olduğunu dile getiren Serteser, madencilerin mevzuattan kaynaklanan sorunlardan dolayı sektörde yatırım yapmada çekimser davrandıklarına vurgu yaptı. Serteser, Maden Bakanlığı kurularak madencilerin önündeki engellerin kaldırılabileceğini kaydetti. Serteser, "Madencilik Mevzuatı sorun olarak dikkat çekmektedir Bu sektörde özellikle Madencilik Mevzuatından kaynaklanan sorunlardan olan ‘sektörde faaliyet göstermek isteyen bir firmanın birden çok bakanlıktan izin alması hükmü’ sektöre yatırım yapacak olanlara büyük problemler yaşatmaktadır. Sektörde faaliyet göstermek isteyen bir firma birden fazla bakanlık ve genel müdürlükten izin alması gerekmektedir. TBMM Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun Mayıs 2010 tarihli raporu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yoğun iş yükü ve yenilebilir enerji kaynakları da düşünüldüğünde, sektörün sorunlarının daha hızlı çözümü için Madencilik Bakanlığı kurulması fikri gündeme gelmektedir." dedi.

Serteser, bir diğer probleminde ruhsat süreleri olduğunu anlattı. Maden ruhsatlarının alınmasının çok uzun zaman aldığı ve süre standardı bulunmadığını ifade eden Serteser, bu sebeple ihracat yapan firmaların sıkıntılarının giderilmesi için maden ruhsatlarının hızlı bir şekilde incelenip verilmesinin sektörün önünü açacağını kaydetti.

"ANKARA- İZMİR OTOYOLUNDAN ÇIKIŞLAR VERİLMELİ"

Serteser, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılması planlanan Ankara- İzmir otoyolu projesinde Afyonkarahisar’ın konumunun dikkate alınması istediklerini belirtti. Serteser, "Türkiye’de birçok önemli noktanın kesişim noktası olan Afyonkarahisar’a yapılması planlanan otoyolundan birkaçına çıkış verilecek şekilde geçmesini istiyoruz. Afyonkarahisar’ın lojistik konumu ve ulaşım imkânlarına bağlı olarak, çeşitli sektörlerde lojistik üs haline getirilmesi gerekmektedir. İlimizde, ulusal veya uluslararası düzeydeki nakliye, lojistik ve eşya dağılımıyla ilgili tüm faaliyetlerin muhtelif işleticiler tarafından yürütüldüğü belli bir bölge niteliğinde Lojistik Köy kurulmalıdır. Afyonkarahisar’ın Türkiye’deki 4 demiryolu hattının birleştiği tek merkez konumu dikkate alınarak kara-demiryolu dağıtım ve aktarma merkezi niteliğine sahip olacak Lojistik Köy kurulmalı ve Büyük Anadolu Lojistik Projesi(BALO) ile entegre olmalıdır." diye konuştu.

"HAVALİMANINA ACİLEN GÜMRÜK KURULMALI"

Afyonkarahisar- Kütahya ve Uşak’ın ortak kullanımına açık olan Zafer Bölgesel Havalimanı’nın daha aktif bir biçimde kullanılması için günlük gidiş dönüş seferlerinin konulması gerektiğini belirtti. Serteser, şöyle devam etti: "Emirdağ ilçesinden yurtdışına başta Brüksel’de olmak üzere yoğun gurbetçi nüfusunun bulunması nedeniyle yurt dışına tarifeli uçuşların açılması gerekiyor. Havalimanına acilen gümrük kurulması ve Zafer Bölgesel havalimanının lojistik merkez olarak kullanılması önem arz ediyor."

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri