Atlı Zabıta Birliği hakkında merak edilenler cevaplandı

508 bin 400 TL bedel ile 27 aylığına kira sözleşmesi yapılarak Hollanda'dan Konya'ya getirilen atların günlük kirası, 48 TL'ye kadar ulaşıyor. Vatandaşın ilgi odağı olan atların bakımı ve beslemesi oldukça masraflı oluyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından, yüksek meblalar verilerek özel günler için 2019 yılının Şubat ayına kadar kiralanan atların akibeti, vatandaşlar tarafından merak edilirken, Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama yapıldı. Vatandaş ise atları şehir merkezinde görmek istiyor. Atların rutin bakımı, beslenmesi ve antrenmanlarının işi bilen teknik personeller tarafından Selçuk Üniversitesi'nin belediyeye tahsis ettiği alanda yapıldığı söylendi. Bakım ve beslenmesinin ise zor ve masraflı olduğu öğrenildi. Atların beslenmeleri, sağlık ve bakım giderleri, atların koşumları ile ahırda kullanılan demirbaşlar, ahırların kirası ile su-elektrik ve ısınma giderlerini hesaplamanın içinde alındığında bir atın günlük kirası ortalama 48.00 TL  civarında.

NEDEN EREĞLİ’DEN TEMİN EDİLMEDİ?

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada Ereğli’de safkan İngiliz ve Arap Yarış Atları yetiştirildiği söylendi. Ayrıca bu atların çok enerjik, sıcak kanlı, çabuk panikleyen ve çevik atlar olduğu ifade edildi. Yarıştırılmak için yetiştirilen ve fıtraten de agresif olduğu vurgulanan bu atların kalabalık mekanlarda tehlikeli olabileceği düşünüldüğünden tercih edilmediği açıklandı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İhale şartnamemizde atların yurtiçinden veya dışından temini diye bir kriter yoktur. Atların boyları, göğüs çevresi, yaşı, cinsiyeti, at terbiyesi eğitimi, soğukkanlı olması şartları bulunmaktadır. Yüklenici kriterleri sağlayan atları Türkiye’de bulamadığı için Kasım 2016’da Avrupa’dan ithal etmiştir.”

DENETİM HİZMETLERİNDE GÜÇLÜK YAŞANIYOR

Yapılan açıklama ile Hollanda'dan getirilen atların büyük parklarda denetim hizmetlerinde yaşanan  güçlüğü kolaylaştıracağı kaydedilerek özellikle Ankara ve İstanbul Yolundaki ardışık parkların, Kent Ormanı, Tavus Baba gibi çok geniş ve engebeli alanlarında bu alanlara örnek olduğu aktarıldı. Belediyenin yaptığı açıklamada, “Yapımı tamamlanmak üzere olan Ecdad Parkı’nın temasına uygun olarak da zabıta hizmetlerinin sunumunda atın kullanılmasının değer katacağı değerlendirilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Altınpark’da uyguladığı atlı güvenlik sisteminin bu soruna çözüm olacağı düşünülmüş ancak güvenlik personelinin mevzuat gereği Emniyete bildirilen alan dışında çalışamaması, hem personel hem de at sayısını arttıracağından uygun bulunmamıştır. Zabıtanın şehrin her yerinde çalışabilmesi ve sertifikaya ihtiyaç duymamasından dolayı Atlı Zabıta tercih edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

ŞEHİR MEYDANI'NDA GÖREV YAPACAKLAR

Belediye tarafından konu ile ilgili talebimize yönelik yapılan açıklamanın devamı şunlar kaydedildi: “Uygulamamızda 2018 yılı içinde hizmete açılacak olan Ecdad Parkı’nda iki atımız ve binicimiz tarihi Selçuklu Süvarisi kıyafetiyle sabit olarak görev yapacak, diğer iki atımız ise şehrimizin muhtelif park ve meydanlarında görev icra edecektir. Atlarımızla “Özel Çocuklara” yönelik çeşitli eğitim programları düzenlenmektedir. Selçuklu Rebii Karatekin Ortaokulu özel sınıflarında okuyan yaklaşık 50 çocuğumuz ile Gökçem Cafe’de eğitim alan-çalışan down sendromlu yaklaşık 20 özel genç ve çocuğumuz etkinliklerimize katılmaktadır. Projelendirme aşamasında olduğumuz Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sevgi Evlerinde  bulunan çocuklarımızın, boş vakitlerinde ekiplerimizce alınıp Atlı Zabıta Amirliğinde ata binmeleri ve eğitim programına alınmaları çalışması ile ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü mutabakat sağlanmış olup Ağustos 2017 itibariyle uygulama başlatılacaktır.”

KİRALAMAYI TERCİH ETTİK

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hollanda'dan getirilen atların neden kiralandığı sorusunu da yanıtladı. Sadece atların değil; yemlerii, biniş ekipmanlarının, sağlık hizmetlerinin ve atların barındıkları ahırın kirası ile demirbaşlarını, ahırın elektrik-su ve ısınma giderlerinin de kiralama kapsamına girdiğini söyledi. Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Sakatlanma veya ölüm halinde 45 günde yeni atı teslim etme zorunluluğu getiriyoruz. Atlarımızın 3. Şahıslara veya mallara vereceği zararlar ise sözleşme ile atları bize kiralayan yüklenicinin sorumluluğu altına alınmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’de risk-maliyet-fayda analizi yaparak atlı güvenlik için gerekli atları kiralama yöntemi ile teminini tercih etmiştir. Diğer bir etken de Konya’da bulunan bütün Avrupa atların nal çakımı, ağız bakımı gibi periyodik takiplerinin şehir dışından sağlanmasıdır. Belli sayıda atlar için şehrimize gelen veteriner ve teknik personel dört at için yüksek maliyetler talep etmektedir. Kiralama ile bu hizmetler atları bize kiralayan yüklenici tarafından sağlanmaktadır. Bir atın ortalama ömrü 25 yıldır. Devriye ve eğitim amaçlı kullanacağımız için verimli çağı 5-15 yaş arası olup, 10 yıl verimli, 15 yıl ise işimiz için istediğimiz düzeyin altında kalacaktır. Genelde resmi ve özel kuruluşlar 15 yaş ve üzeri atları bakım maliyetlerinden dolayı hibe etmektedirler. Bizde atları verimli çalıştırmak için ihalemizde 5-10 yaş kriterini getirdik, yetersiz kalacaklarını düşündüğümüz 15 yıllık maliyetini ödememek için kiralama metodunu seçtik.”

BÜTÜN HARCAMALAR YÜKLENİCİ FİRMANIN

Bir diğer açıklama da atların ihalesi ile ilgili oldu. Belediye yetkilileri ihale süreci ile ilgili şu bilgileri verdi: “Atları ithal etseydik, firmanın ithalat için harcamış olduğu 130 bin 018 TL’de maliyetimize eklenecekti. 21 Temmuz 2016 tarihli Başkanlık Oluru ve 1150 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla Atlı Zabıta Amirliği kurulmuştur.Yaklaşık maliyeti 574 bin TL olan At Kiralama İhalemiz 4 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşmiş ve 21 Kasım 2016’da 508 bin 400 TL bedel ile 27 aylığına (820 günlük) kiralama sözleşmesi yapılmıştır. İhalemize herhangi bir itirazda da bulunulmamıştır. Atlarla ilgili yaklaşık üç yıllık kiralama dönemi olan 2019 Yılı 28 Şubat tarihine kadar başka hiçbir masraf ve harcama yapılmayacak, ihale şartnamesi gereği bütün harcamalar ihaleyi kazanan yüklenici firma tarafından yapılacaktır. Ayrıca firma şartnamemizde bulunmamasına rağmen talebimiz üzerine bedelsiz olarak, törenler için dört adet tam takım at donanım ekipmanı (4x3bin500=14 bin TL) ve gece görevi için led aydınlatmalı biniş ekipmanlarını (4x500=2 bin TL) teslim etmiştir. Böylelikle ihale bedelimiz 492 bin 400 TL’ye inmiştir.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri