Atkı ve beresiz dışarı çıkmayın

Konya en soğuk günlerini yaşıyor. Dondurucu soğuklar bir dizi hastalığı da beraberinde getiriyor. Aile Hekimi Dr. Nuray Cücük, "Eldivensiz, atkısız ve beresiz dışarı çıkmayın. Soğuklar yüz felcine neden olabilir" dedi.

Konya ve ilçelerinde gündüz eksilerde olan hava sıcaklığı, gece yarısından sonra eksi 17’lere ulaştı. Dondurucu soğuk havalar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Aşırı soğuklar nedeniyle su birikintileri ve çeşmeler dondu, yollar buz tuttu, çok sayıda araç çalışmadı. Konya merkez eksi 9’ları görürken, Bozkır gibi yüksek yerler ise eksi 17’leri gördü. İlçede sokaklarda sular dondu, yollar buz pistine döndü. İlçede sabah saatlerinde termometreler eksi 17'yi gösterdi. Konya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre dondurucu soğuklar bir süre daha etkili olacak. Cumartesi günü karla karışık yağmur beklenirken, hava da biraz ısınacak. Meteoroloji yetkilileri vatandaşı don ve buzlanmaya karşı da uyardı. Meteoroloji'den şu uyarı yapıldı: "Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ile don olayı görülüyor. Pus ve sis hadisesi de meydana geliyor. Özellikle sürücüler çok dikkatli olmalı." Doktorlar ise sağlık noktasında halkı uyarıyor.

YÜZ FELCİNE NEDEN OLUYOR

Soğuk havalar yüz felcine ve kalp sorunlarına neden olabiliyor. Aile Hekimi Dr. Nuray Cücük, vatandaşı dondurucu soğuklara karşı dikkatli olmaları noktasında uyardı. Nuray Cücük, "Vatandaş yaşamını bugünlerde soğuk havaya göre programlamalı. Dondurucu soğuklar var. Soğuklara karşı özellikle hastalar dikkatli olmalı. Aşırı soğuklar yüz felcine ve diğer bazı nörolojik hastalıklara sebebiyet veriyor" açıklamasında bulundu. Vatandaşa, "Eldivensiz, atkısız ve beresiz dışarı çıkmayın" uyarısında bulunan Cücük, şu önerilerde bulundu: "Soğuk havada dışarıda olanların havayı burunlarından, mümkünse bir atkı yardımıyla ısıtarak içine almaları gerekir. Dışarı çıkarken ağız ve burun mutlaka atkı ile kapatılmalı. Bu durum kişiyi üst solunum yolu enfeksiyonlarından korur. Kalp hastaları soğuğa karşı koruyucu etkisi olan yünlü kıyafetleri tercih ederek sokağa çıkmalı."

HASTALIKLARDA ARTIŞ VAR

Kış aylarında hastalık şikayetlerinde artış olduğunu söyleyen Dr. Cücük, "Herkes hastalıklara karşı kendince bir dizi önlem almalı. Hijyen önemli. Odaların ve çalışma ofislerinin sık sık havalandırılması gerekiyor. Ellerin sürekli yıkanması da önem arz ediyor. Toplu yerlerde bugünlerde pek bulunmamak lazım.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri