Atina'dan sürpriz adım

Yunanistan Türkiye'nin Kırmızı Bülten'le aradığı DHKP-C'li S.E. ile MLKP'li Z.G'yi 'iade amaçlı' tutukladı. Emniyet, dosyaları Atina'ya gönderdi. Süreç tamamlanırsa Komşu'da 'ilk iade' olacak

Yunanistan terörle mücadelede Türkiye'ye 'zeytin dalı' niteliğinde bir adım atmaya hazırlanıyor. Komşudan 'ilk' terörist iadesi için umut ışığı doğdu. Yunanistan polisi, Türkiye'nin Kırmızı Bülten'le aradığı DHKP-C üyesi S.E. ile MLKP terör örgütü bölge sorumlusu Z.G'yi 'iade' amaçlı tutukladı.

Yunanistan Emniyet Genel Müdürü Nikolaos Papagıannopoulos'un “tarihi” anlam taşıyan “ilk” Türkiye ziyaretinden 9 gün sonra somut adım atıldı. Bugüne kadar Türkiye'nin uluslar arası düzeyde aradığı PKK/KCK, DHKP-C ve MLKP gibi terör örgütü mensuplarını iade etmeyen Yunanistan'ın “iyi niyet göstergesi” olarak iki teröristi Türkiye'ye vereceği öğrenildi.

SÜREÇ BAŞLATILDI

EGM İnterpol-Sirene Dairesi, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in “affı” ile 2000 yılında cezaevinden tahliye olan DHKP-C üyesi S.E. ile MLKP'nin üst düzey sorumlularından Z.G.'nin iadesini istedi. İade dosyaları Adalet Bakanlığı üzerinden Atina'ya gönderildi. Yunanistan Adalet Bakanlığı, iki terör örgütü üyesinin iadesi için resmi süreci başlattı. Patra Mahkemesi'nin vereceği kararın ardından S.E. ve Z.G. adlı teröristlerin Türkiye'ye iade edileceği ifade edildi.

ÖZEL EKİP GİDECEK

Yunanistan adlı makamları iade onayı verirse İnterpol-Sirene Dairesi'nden özel bir ekip uçakla Atina'ya giderek teröristi teslim alıp Türkiye'ye getirecek. 4-5 Şubat tarihleri arasında Ankara'ya ziyarette bulunan Yunanistan Emniyet Genel Müdürü, “Türkiye ile terörle mücadele alanında istihbarat paylaşımı ve işbirliği” sözü vermişti.

KORSAKOFF TEŞHİSİ

DHKP-C'li S.E., cezaevindeki açlık grevi sırasında Wernicke Korsakoff hastalığına yakalandı. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in affı ile 2000'de tedavi görmek üzere 6 aylığına tahliye edildi.Ogünden sonra izine rastlanmadı.

SIĞINMA TALEBİ

Patra polisi, bir yıldır ülkede oldukları belirlenen MLKP-C terör örgütü bölge sorumlusu G.Z.'yi “terör örgütüne üyelik, evrakta sahtecilik ve patlayıcı madde bulundurmak”, Türkiye'de “müebbet” hapse mahkum olan DHKP-C üyesi S.E.'yi de “terör örgütüne üyelik ve cinayet” suçundan tutukladı. İki terör örgütü üyesinin iade edilmemek için Patra'da siyasi sığınma talebinde bulundukları ortaya çıktı.

LAVRİON SÖZÜ VERMİŞTİ

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar'ın resmi davetlisi olarak 4 Şubat'ta Ankara'ya gelen Nikolaos Papagıannopoulos, PKK, DHKP-C ve MLKP'nin siyasi kamp olarak kullandığı BM'nin Lavroin kampı hakkında, “Sıkı takibe alacağız. Kampta kalanların terörist faaliyetler içinde olduğunu tespit edersek gereğini yaparız” sözünü vermişti. İçişleri Bakanı Muammer Güler'e de “hayırlı olsun” ziyareti gerçekleştiren Yunan Emniyet Genel Müdürü Yunanistan'ın teröre destek vermediğini belirterek, “Terörün yanında değiliz. Türkiye ile başta terörle mücadele olmak üzere uyuşturucu madde ve göçmen kaçakçılığı gibi birçok alanda işbirliği yapmak istiyoruz” demişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri