Atina'da Camisiz Bir Kurban Bayramı Namazı Daha Eda Edildi

Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaşayan on binlerce Müslüman, Kurban bayramı namazını hükümetin tahsis ettiği “Barış ve Dostluk Stadyumu” (SEF) ile yüzden fazla mescitte eda etti.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da yaşayan on binlerce Müslüman, Kurban bayramı namazını hükümetin tahsis ettiği “Barış ve Dostluk Stadyumu” (SEF) ile yüzden fazla mescitte eda etti. Pakistan-Yunanistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin öncülüğünde kılınan SEF’teki bayram namazına farklı ülkelerden çok sayıda Müslüman iştirak etti. Birbirinin bayramını tebrik eden Müslümanlar, neo-Nazi Altın Şafak örgütüne yönelik başlatılan operasyonlar sebebiyle Yunan devletine teşekkür etti.

Yunanistan'ın başkenti Atina’da cami olmaması sebebiyle Müslümanlar, önceki yıllarda olduğu gibi bu Kurban bayramı namazını da şehrin en büyük spor salonlarından Pire'deki SEF’de eda etti. Sabah erken saatlerden itibaren SEF’e çocuklarıyla birlikte akın eden Müslümanlar, hep bir ağızdan tekbir getirdikten sonra namaz kıldı ve verilen hutbeyi dinledi. Asya, Ortadoğu, Arap ve Afrika kökenli Müslümanlar, namazın ardından hep birlikte bayramlaştı.Ekonomik kriz sebebiyle zor günler geçiren Müslümanlar, sergi açarak dernek ve mescitleri için yardım topladı.

“YAKIN GELECEKTE CAMİ YAPILMASI ZOR”

Atina’da 1982 yılından bu yana toplu bayram namazlarının kılınmasına öncülük yapan Pakistanlı işadamı Syed Ejazulhaq, Atina’da bir türlü inşa edilemeyen camiye ilişkin şunları söyledi: “Atina’da cami meselesi eski bir konu. Maalesef yakın gelecekte bu konuda bir gelişme beklemiyorum. Çünkü istek yok. Biz uzun yıllardır Yunanistan’da yaşıyoruz. Bizim de ibadet mekanına ihtiyacımız var. Dinimizin gereklerini yapmak için özgürlük istiyoruz.”

Yunanistan’da ırkçı Altın Şafak’a yönelik başlatılan operasyonlara destek veren Pakistanlı işadamı, Yunan hükümetine ve halkına bu konuda teşekkür etti: “Sadece ırkçı Altın Şafak değil bunun gibi her grubun yaptıkları suçtur. Belli bir görüşün olabilir. Ancak bunu kabul ettirmek için şiddet kullanamaz, suç işleyemezsin. Her tür siyasi görüş, şiddet uygulamaksızın dile getirilebilir. Bunun için mücadele edilebilir.”

Uzun yıllardır Yunanistan’da yaşadığını söyleyen Ejazulhaq, “Yunan halkının bu tip ırkçı bir anlayışa sahip olduğuna inanmıyorum. Tıpkı bir elin parmaklarının bir olmadığı gibi Yunanistan’da da suç işleyen böyle örgütler var. Altın Şafak’a bir şekilde dur denmeliydi. Yunan devleti ve toplumuna bu konuda adım attıkları için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

'BAYRAM SEVİNÇ GÜNÜMÜZ'

7 yaşında Yunanistan’a ailesi ile birlikte gelen genç Pakistanlı Muhammed Feyzan (21) ise bayramların kendileri için sevinç günleri demek olduğunu söylüyor. Meslek lisesine devam eden Feyzan, mükemmel Yunancası ile dikkat çekiyor. Farklı ülkelerden çok sayıda Müslüman ile bayramı kutlamak için bir araya geldiklerini söyleyen Feyzan, ekonomik kriz sebebiyle göçmenlerin çok büyük sorunlarla karşılaştıklarını belirtiyor. Feyzan, okula giden göçmen çocuklarının oturum izni alabildiklerini ancak okula devam etmeyenlere yasal oturum izni verilmemesinin en büyük problemleri olduğunu ifade ediyor.

SELANİK’TE YENİ CAMİ BU BAYRAMDA KAPALI KALDI

Selanik’te geçen Ramazan bayramında ibadete açılan Osmanlı eseri Yeni Cami (1902), Kurban bayramında Müslümanlara tahsis edilmedi. Ramazan bayramında Selanik dışından getirilen imam sebebiyle Selanik Müslümanları, Yeni Cami’de kılınan namaza iştirak etmemişti. Yeni Cami’deki Ramazan bayram namazı, İskeçe’den gelen imam, müezzin ve Türkiye’den bir turist olmak üzere toplam 3 kişi ile kılınmıştı.

Selanik’teki Müslümanlar, bugün kılınan Kurban bayram namazını Makedonya-Trakya Müslümanları Kültür ve Eğitim Derneği bitişiğindeki mescitte eda etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri