Atık Sudan Ürettiği Elektrikle Tramvay Yürütecek, Lisans Sıkıntısına Çare Arıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, lisansız elektrik üretmenin önünün açılması ile elinde bulunan enerji potansiyelini harekete geçirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, lisansız elektrik üretmenin önünün açılması ile elinde bulunan enerji potansiyelini harekete geçirdi. Atık ve arıtma sularından üretilen elektrik, raylı hatlara aktarılarak şehir içi ulaşımında kullanılacak. Fakat lisansız üretim için uygulanan 1 megavat (MW) sınırı yüzünden mevcut elektrik üretim kapasitenisin hepsini harekete geçiremiyor. Belediye yetkilileri, ilgili makamlardan bu duruma çare bulmaları talebinde bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut su kaynaklarından elektrik enerjisi üretme hikayesi 4 yıl öncesine dayanıyor. O tarihte, mevcut su kaynaklarından elde edilecek enerji potansiyelini tespit eden belediye, arıtma tesisleri, şehir şebekesi ve atıl su kaynaklarını bu amaçla kullanmak için harekete geçer. Bu çerçevede yatırımlara başlar. Ancak süreç o kadar kolay işlemez. İlgili kurum ve kuruluşlardan bazı izinler alanması gerekmektedir. Bunun için 2009'da Devlet Su İşleri (DSİ)’ne elindeki sulardan elektrik enerjisi üretmek için başvuruda bulunur. Ancak, DSİ kanunda belediyelerin elektrik enerjisi üretme yetkisinin olmadığını belirterek, bu yatırımın gerçekleştirilemeyeceğini iletir. Bunun üzerine enerji şirketi kurmaya karar verilir ve İçişleri Bakanlığı’na müracaat edilir. İçişleri'nden de 'yerel yönetimlerin şirket kurmasına için verilmiyor' gerekçesi ile talebi kabul edilmez. Bu yüzden enerji üretimi için kurulan 6 MW'lik onlarca santral EPDK'nın 1MW'a kadar lisanssız üretim için izin çıkarmasına kadar uyur. Bu kararın ardından 500 kilowatlık (kw) bir ünite çalışmaya başlar.

Yaşadıkları süreç ve geldikleri nokta hakkında bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, Türkiye’nin üretilen en küçük enerji kaynağına bile ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Konu ile ilgili Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’deki tüm arıtma tesislerini gözden geçirmesi lazım. Buralarda muazzam bir potansiyel var, bunlar bizim kaynaklarımız.” diye konuştu. 1 MW'a kadar lisanssız elektrik üretimi ile ilgili çıkan yönetmeliğe uyum için kurulu güçlerini 500 kw’lik santrallere bölmek zorunda olduklarını aktaran Uysal, "Biz buradan elde edeceğimiz elektriği ulaşım sisteminde kullanacağız. Böylelikle önemli bir miktar ithalatın önüne geçebilirdik, ama şu an itibarı ile yapamıyoruz. Yeni yayınlanacak bağlantı yönetmeliğinin bu duruma çözüm olmasını bekliyoruz.” dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri