Atık Peş Şişeler Yastık, Fırça Ve Paspas Oldu

Türkiye genelinde yılbaşından bu yana 82 bin 688 ton kullanılmış pet şişe toplandı.

Türkiye genelinde yılbaşından bu yana 82 bin 688 ton kullanılmış pet şişe toplandı. Ekonomiye 124 milyon 32 bin TL katkı sağlayan pet şişeler, geri dönüşümle cankurtaran yastığı, boya fırçası, kayış, paspas oldu. Bu arada, geçen yıl üretilen pet ambalajın 320 bin 287 tonu piyasaya sürüldü, 108 bin 941 ton pet ambalaj ise ithal edildi. Bir ton balyalı pet ambalaj atığı yaklaşık bin 500 TL'ye satılıyor.

Bu yıl içinde toplanan 82 bin 688 ton pet şişeden halı tabanları, uyku tulumları, giysilerdeki yalıtım maddesi, boya fırçaları, can kurtarma simidi, torbalar, posta kutuları, piknik masaları, çitler, yürüyüş botları, çift bölmeli kovalar, lazer toner kartuşu, kayışlar üretildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili değerlendirmesinde, atıkların geri dönüşümünde Türkiye’yi dünya standartlarının üzerine çıkaracak çalışmalar yaptıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde çok daha önemli projeleri hayata geçirileceklerini söyledi.

25 PET ŞİŞEDEN BİR MONT

İki buçuk litrelik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanıldığında 6 saatlik 60 watt’lık elektrik enerjisi tasarruf ediliyor. Geri kazanılmış 2,5 litrelik 25 adet pet şişesinden ise bir plastik mont elde ediliyor.

Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Muhammet Ecel, pet ambalaj atıkları hakkında, "Pet şişelerin ağırlığı düşüyor. 1970'den günümüze plastik şişelerin ağırlığında yüzde 64 azalma oldu. 2001 yılında 0,5 LT’lik pet su şişesinin ağırlığı 22,5 gram iken 2013 yılında 10,5 gram oldu." dedi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri