Atanamayan Kürtçe Öğretmen Adayları Eylem Yaptı

Devlet okullarının 5, 6 ve 7. sınıflarında verilen Kürtçe dersini vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğiyle yetiştirilen Kürtçe öğretmenler atamaları yapılmadığı için başta hükümet...

Devlet okullarının 5, 6 ve 7. sınıflarında verilen Kürtçe dersini vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğiyle yetiştirilen Kürtçe öğretmenler atamaları yapılmadığı için başta hükümet olmak üzere Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve YÖK’e tepki gösterdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi'nden mezun olan yaklaşık bin 500 Kürtçe öğretmeni 2 yıldır ataması yapılmadı. Öğretmenler Mardin Artuklu Üniversitesi kampus binası önünde eylem yaptı. Öğrencilerin eylemine Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım da destek verdi. Ellerinde pankartlarla Milli Eğitim Bakanı ve YÖK’E tepki gösteren öğretmenler konu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Öğretmenlerin adına basın açıklamasını okuyan Mizgin Turgay, devlet okullarının 5, 6 ve 7. sınıflarında Kürtçe dersini vermek üzere Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Mardin Artuklu Üniversitesi iş birliğiyle yetiştirilen bin 500 Kürtçe öğretmenlerinin atanmayı beklediğini ifade etti. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla ilerleyen süreçte Kürtçe öğretmenlerinin atanacağına dair başta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı olmak üzere birçok yetkilinin verdiği sözler de unutulmuş durumda olduğunu belirten Mizgin Turgay, yapılacak öğretmen atamalarında Kürtçe öğretmenlerine de yer verilip verilmeyeceğinin ise bilinmediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Haziran 2012'de Kürtçenin okullarda seçmeli ders olarak okutulacağını belirtmesiyle bazı üniversitelerde Kürtçe öğretmeni alımı yapıldığını ifade eden Turgay, sözlerine şöyle devam etti: "Üniversitelerin verilen ilanlarında Kürtçe öğretmenlerinin 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde atanacağı belirtilmiştir. Türkiye'nin demokratikleşmesiyle olan bağlantıdan dolayı ilk Kürtçe öğretmen adayları büyük ilgi görmüştür. Böylece Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümet yetkilileri, Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarları, YÖK başkam Kürtçe öğretmenlerinin yetiştirilmesiyle ilgili olumlu açıklamalar yapmışlardır. Aynı şekilde Haziran 2013'te de Prof. Dr. Kadri Yıldırım, HDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken ve AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Milli Eğitim Bakan Nabi Avcıyla görüşmüş ve Kürtçe öğretmenlerinin 2013-2014 eğitim-öğretim yılında 'sözleşmeli' olarak atanacağı sözünü almışlardı. Görüşmede Kürtçe öğretmenlerinin durumunun kalıcı olarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılında bir çözüme kavuşturulacağı da sözü verilmişti."

'BÜLENT ARIÇ VE HÜSEYİN ÇELİK SÖZLERİNİ YETİNE GETİRMEDİLER'

Fakat sonraki süreçte, okulların açılmasıyla birlikte Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda çalışma yapmadığının ortaya çıktığını kaydeden Turgay şöyle devam etti: "Bu haberin basma yansıması üzerine hükümet yetkililerinden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik de açıklama yaparak Kürtçe öğretmenlerinin atanacağını dile getirmiş ama sonrasında bir somut adım atılmamıştı. Kısacası yetkililer, sözünü tutmamıştı. Bu süreçte Kürtçe öğretmenlerinin atanması, dersin seçilmesi istatistiğine bağlandı. Bu sebeple de Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye'de hangi il ve ilçede Kürtçe dersinin hangi oranda seçildiğinin istatistiğini çıkarması ve bu doğrultuda Kürtçe öğretmenlerini görevlendirmesi gerekiyordu. Ama Milli Eğitim Bakanlığı ısrarla bir istatistik vermediği gibi Nabi Avcı da sürekli çelişkili rakamlar verdi. Biz Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının, dersin seçilmesine bağlanmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü Kürtçe derslerin seçimi öğrencilerin okulda olmadığı son haftaya bırakılırken birçok, yerde de Kürtçe dersinin 'Kürtçe öğretmeni yok' gerekçesiyle seçtirilmediğini biliyoruz. Bu da gösteriyor ki Kürtçe dersini itibarsızlaştırıp dersin seçilmemesine neden oluyor. Eğer Kürtçe öğretmenleri atansaydı, okul idarecileri de bahane üretmeyeceklerdi."

'EĞER BARIŞ SÜRECİNDE SAMİMİ OLUNACAKSA HÜKÜMETİN KÜRTÇE ÖĞRETMENLERİNE BAKIŞI DA BİR SINAVDIR'

Bugün sayıları bin beş yüzü geçen Kürtçe öğretmenlerinin atanmayı talep ettiğini vurgulayan Turgay şunları dile getirdi: "Kürtçe öğretmenleri, geçen yıl sergilenen senaryonun bu yıl da tekrarlanmasını istemiyorlar. Çünkü Milli Eğitim Bakam Nabi Avcı, Kürtçe öğretmenlerine yönelik bu yıl kalıcı bir çözüm bulacağını dile getirmişti. Şimdi Kürtçe öğretmenleri, Nabi Avcı'dan bir açıklama bekliyorlar. Kürtçe öğretmen adaylarının bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi elzemdir. Çünkü verilen sözler neticesinde birçok kişi Kürtçe öğretmeni olabilmek için işini terk etmiş, maddi ve manevi zorluklar yaşamıştır. Bugün de Kürtçe öğretmen adayları Milli Eğitim Bakanlığının sessizliğinden kaynaklanan belirsizlikten dolayı herhangi bir dershaneyle anlaşma imzalayamamakta, bir işe girememekte ve yaşantısına yön verememektedir. Bütün bu mağduriyetlerden dolayı Kürtçe öğretmen adayları olarak bize verilen sözlerin tutulmaması durumunda her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz. Eğer barış sürecinde samimi olunacaksa hükümetin Kürtçe öğretmenlerine bakışı da bir sınavdır. Bu anlamda başta ulusal medya, yazarlar, üniversite hocaları ve siyasetçiler olmak üzere herkesin bu konuda duyarlı olmalarını istiyor, herkese saygılarımızı sunuyoruz."

Öğretmenlerin mağdur edilmesine tepki gösteren Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise çözüm süreci kapsamında seçmeli Kürtçe dersinin ortaokullarda okutulma kararının hükümet ve Milli Eğitim tarafından alındıktan sonra ders kitaplarını ve bu ders kitaplarını okutacak öğretmen adaylarını hazırlamalarının istendiğini söyledi. Yıldırım, "Biz bunları yerine getirdiğimiz takdirde yetiştireceğimiz öğretmen adaylarının en azından sözleşmeli olarak Kürtçe dersine girecekleri yönünde bize söz ve teminat verildi. Hem iktidar hem de muhalefet partisinden bizzat kendim MEB Bakanımızı ziyaret ettik. Bunların Eylül 2013 yılından itibaren atanmasının yapılacağı sözünü verdi. Maalesef şimdiye kadar herhangi bir olumlu sonuç alınmadı. Verilen sözler yerine getirilmedi. Biz daha ilk günden beridir üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Fakat yetkililer bu konuda ciddi adımlar atamadı. Bir an evvel şu anda geçirmekte olduğumuz barış ve çözüm sürecinin ruhuna uygun olarak eğittiğimiz öğretmen adayların atanması elzemdir. Bunlar burada büyük mağduriyetler yaşamaktadırlar." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri