Aşure bereketi yüzleri güldürdü

Her yıl Muharrem ayının 10. gününe denk gelen, Aşure Günü manevi güzelliğinin yanı sıra hem piyasaları canlandırdı hem komşular arasındaki kaynaşmayı pekiştirdi.
Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure Günü nedeniyle piyasalarda yaşanan hareketlilik esnafın yüzünü güldürdü. Esnaflar, böyle güzel günlerin bereketi ile birlikte geldiğini ifade ederken, Muharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesinin gelenek olduğunu ve Müslümanlar bu güne özel bir önem verdiklerini söyledi.
Esnaflar, “Oruçlu geçen günün ardından Rezzak olan Allah’ın verdiği nimetlere şükrünü eda edebilmenin huzurunu yaşarız. Örf ve adetlerimizle, inancımızla bütünleşmiş olanlar bizim için çok önemlidir. Zaten toplumun değer yargıları da böyle oluşur. Aşure Günü ve bu hafta pişirilen Aşure Aşı da güzel geleneklerimizden birisidir. Aşure geleneğin bir başka güzelliği ise komşular arasında dayanışma, paylaşma ve kaynaşma gibi unutulmaya yüz tutan güzellikleri yeniden filizlendirir” dedi.
Aşurelik fiyatlarının geçen yıllara oranla aynı oranda olduğunu ifade eden Halis Gıda sahibi Halis Yat, “Aşurelik için gerekli olan ürünlerin fiyatları yükselmedi. Fıstık 4–7, üzüm 3–5, ceviz 17–20, kaysı 6, kenevir 3, buğday 1–1,5, karanfil 25–30 TL arasında değişiyor. Bunun yanı sıra kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlarla portakal, incir gibi meyvelerde aşureye ayrı bir lezzet katar. Önemli olan zaten bu güzel geleneği ayakta tutmak ve aşure sayesinde komşu ilişkilerini güçlendirmek” diye konuştu.

ALİ SAİT ÖGE
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri