Astana Ve Madrid Stratejik Ortaklığı Daha Da Geliştirecek

Kazakistan’da bulunan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile ikili görüşme yaptı.

Kazakistan’da bulunan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile ikili görüşme yaptı. Görüşmede iki ülke arasında stratejik ortaklığın daha da geliştirilmesi kararlaştırıldı. Nazarbayev Rajoy için Akorda Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenledi. Törenin ardından başbaşa görüşen iki lider, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede liderler, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması; yatırım, ulaşım, sanayi, yenilebilir enerji ve kültürel alanda işbirliğinin artırılmasının yanında stratejik ortaklığın güçlendirilmesi ve genişletilmesi gibi konuları ele aldı.
Cumhurbaşkanı Nazarbayev, bağımsızlığın ilk gününden bu yana İspanya Krallığı’nın desteğini gördüklerini söyledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) toplantısının Astana’da yapılması kararının Madrid’te alındığını hatırlatan Nazarbayev, ayrıca Expo-2017’nin Kazakistan’da yapılması konusunda da İspanya’nın her zaman kendilerine destek verdiğini kaydetti. Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalayan iki ülke arasında ticaret hacminin giderek arttığını belirten Nazarbayev, İspanya’nın önde gelen şirketlerinin Kazakistan’da 70’den fazla ortak yatırımı olduğunu ifade etti.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise Nazarbayev’e davetinden dolayı teşekkür etti ve İspanyol Kralı’nın gönderdiği mektubu iletti. Kazakistan’ı Orta Asya’da kilit ülke olarak gördüklerini belirten Rajoy, İspanyol şirketlerinin Kazakistan’da gösterdikleri başarılardan memnun olduğunu ve beraberinde Kazakistan’a yatırım yapmak üzere şirket temsilcilerini de getirdiğini ifade etti. İspanya ekonomisinin büyüme yönünde olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Rajoy, işsizlik verilerinin bir önceki yıla göre daha iyi olduğunu ve bu anlamda reformları gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Görüşme sonunda Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, İspanya Başbakanı Rajoy’a İkinci Dünya Savaşı sırasında Kazakistan’ın Karaganda şehrinde esir tutulan 152 İspanyol esirin arşiv bilgilerinin kopyasını verdi.
Kazakistan ve İspanya arasında ticaret hacmi bu yılın ilk altı ayında 1 milyar dolar olarak gerçekleşti
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri