Türkiye, Rusya ve Suriye arasında yapılacak olan Astana görüşmelerine bir haftadan daha az bir zaman kaldı.
23 Ocakta yapılacak görüşmelerin konusu Suriye’de barış sağlanması.
Barış dediysek herkesin anladığı anlamda bir barış değil.
Sadece zalim Nusayri rejimi ile muhalif gruplar arasında sağlanan ve sık sık şii milisler ve rejim tarafından bozulan geçici ateşkesin sürekli hale gelmesine yönelik bir antlaşma zemini aranacak Astana’da.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ev sahipliğinde, Kazakistan Dışişleri Bakanlığınca Astana’da yapılması planlanan Suriye toplantısı için hazırlıklar tamamlanmak üzere.
Bu arada eminiz ki; Türkiye’de katılacağı Astana görüşmeleri için kendi açısından hazırlıklarını tamamlamıştır.
İnsan sormadan edemiyor.
Kazakistan Suriye’ye binlerce kilometre uzakta bir ülke ve bugüne kadar Suriye olaylarına müdahil olmadı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de olaylara müdahil olmadı.
Ne olumlu yönde ne de olumsuz yönde.
Ama toplantı Kazakistan’da yapılacak.
Ocak ayında Astana’daki Suriye genelindeki ateşkesin görüşüleceği toplantının tarafları Türkiye’den başka Rusya ve İran ile Suriye olacak.
Türkiye’nin talepleri tam olarak karşılanırsa görüşmelerde bölücü terör örgütlerinden hiç birisi yer almayacak.
Türkiye, Rusya ve İran'ın dışişleri bakanlarının Moskova'daki toplantılarının ardından yayınladığı ortak bildirinin arkasından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşecek Suriye görüşmelerine 23 Ocak'ta başlanacağını açıkladı
Bu açıklamanın peşinden de Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in Suriye barış görüşmelerinin Astana'da yapılmasına dair davetinin ilgili ülkelere ve taraflara iletildiği açıklandı.
Astana’daki görüşmelere katılmak istemelerine rağmen özellikle Rusya’nın Türkiye tarafından ileri sürülen şartlara bağlı kalması ile görüşmelere katılmayacağı açıklanan muhalif gurupların her ne kadar görüşmelere katılmayacakları hemen hemen kesin gibi gözükse de katılan tarafların birinin Nusayri rejim olması, diğerinin de İran olması insana güven vermiyor.
Suriye olaylarını rejim olayından mezhep savaşına çeviren ve Suriye’deki iç savaşı devrim ihracı için bir fırsata çevirmeyi düşünen Safevi İran rejiminin görüşmelerde taraf olması Suriyeliler için bir handikap olarak görülmelidir.
Kremlin Sözcüsü Peskov’un Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleşecek Suriye görüşmeleri ile ilgili yaptığı açıklamalarda Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de kontrol noktaları kurup ateşkes ihlallerini çifte takibe alacağını ve ateşkesi ihlal eden taraflara yaptırım uygulanabileceğini açıklasa da şu ana kadarki uygulamalara bakınca bu açıklamalar insana güven vermiyor.
Rusya Savunma Bakanlığının rus askerleri, safevi İran’ın şii milislerle birlikte katliam yapan askerlerin Halep’te çekilmiş fotoğraflarını gördükten sonra Astana görüşmelerinden çıkacak bir ateşkesinde Suriyeliler için bir çözüm olmayacağı açıktır.
Bu konudaki bir diğer olumsuzluk da Türkiye’nin görüşmelere hangi düzeyde katılacağı açıklanmamışken ve Suriye görüşmeleriyle ilgili hazırlıkların yoğun şekilde devam ederken Kremlinin Rusya'nın uzman düzeyinde temsil edileceğini açıklaması da katılımcıları baskı altına almaya yönelik bir başka hamle olarak görülmelidir.