Aslına uygun yapılmıyor

Otellerde yapılan sema gösterisi bitti derken kadın semazenler baş gösterdi. Son olarak da İzmir'de sözde "Mevlana Çağrısı" adı altında yarı çıplak bir şekilde sema yapıldı

Mevleviliğin nefisten kurtulup Allah’a yakınlaşma çabası olan “Sema” son yıllarda yanlış zikrediliyor. Hala otellerde same yapılmaya devam ederken sema için bestelenmiş Ayin-i Şerif  mevlevi musikisi olmadan farklı ilahilerle sema icra ediliyor.

Bununla beraber son dönemde ortaya çıkan kadın semazenlerin yanı sıra İzmir Devlet Opera ve Balesi, yarı çıplak semazenlerle sözde “Mevlana’nın Çağrısı” adı altında semayı fıtratından uzaklaştırıyor. Sahne sahne dolaşıp yarı çıplak semazenlerle Mevlana’nın evrensel mesajına vurgu yaptığını iddia eden İZDOB, Mevleviliğin özünde olmayan yarı çıplak ve kadın erkek karışık Bale gösterisiyle adeta Mevlana’ya en büyük hakareti yapıyor.

“Mevlana’nın Çağrısı” adı altında sahnelenen oyunun konusunda şu ifadelere yer veriliyor:  “Müziği Can Atilla, koreografisi Mehmet Balkan, metni Şefik Kahramankaptan’a ait ‘Mevlana’nın Çağrısı´; 2013 -2014 sezonunda İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Mevlana Celaleddin Rûmî’nin evrensel bir kişiliğe dönüşümünde köşe taşı sayılabilecek olaylar; özgün müzik ve vücut dili kullanılarak anlatılmaktadır. Mevlana düşüncesinin toplumda kabul görmesi, Şems-i Tebrizî ile karşılaşma, semânın doğuşu, yaygınlaşarak bir ritüel haline gelmesi, Şems’in kayboluşu, Mevlana´nın yedi öğüdü ve çağrısı, cenazesi, tek bölümden oluşan balenin önemli öğelerini oluşturmaktadır. Evrenin en temel hareketi olan ‘dönme´ özellikle vurgulanmakta, dünyamızın kendi etrafından dönüşüyle semâ arasındaki ilişki sergilenirken, yüzyıllar içinde Mevlana düşüncesi ve semanın tüm insanlığa mâl oluşu simgelenmektedir.”

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) tarafından 2013 yılından bu yana aralıksız sahnelenen “Mevlana’nın Çağrısı” balesi, 28 ve 29 Nisan günleri saat 20.00’de bir kez daha sahnelenecek.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri