Aslına rücû ediyor

Hacıveyiszade Yatılı Erkek Kur’an Kursu ve Ebu Said Hadimi Tahkik Merkezi’nin temeli atıldı. Törende konuşan İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar, “Konya’da kaybolan pek çok medrese vardı. Bu Medreselerimizin yerleri zamanla kaybolmuştur fakat her şey asınla rü

Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı tarafından yaptırılacak olan Hacıveyiszade Yatılı Erkek Kur’an Kursu ve Ebu Said Hadimi Tahkik Merkezi’nin temeli gerçekleştirilen tören ile atıldı. Hocacihan Hacılar Mahallesi Mescid-i Kuba Cami yanında gerçekleştirilen temel atma törenine Vali Muammer Erol, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar, Eski İl Müftüsü  Şükrü Özbuğday, İlçe Müftüleri ve çok sayıda davetli katıldı. Kur’an tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çaba, İslam medeniyet tarihi incelendiği zaman din eğitiminin önemli bir mevkiyi kapsadığının görüldüğünü belirterek, “Vahyin başlangıcından itibaren İslam ilme ve eğitime büyük önem vermiş, her fırsatta ilmin yaygınlaşmasını desteklemiştir. Gerek Kur’an-ı Kerim, gerekse Peygamberimizin hadisleri Müslümanları hep ilme teşvik eder” dedi.

TAHKİK MERKEZİ TÜRKİYE’DE İLK

 Türkiye’nin dini eğitim ve öğretim tarihinde Konya’nın önemli bir yeri olduğuna işaret eden Çaba, şöyle konuştu: “Pek çok önemli alim buradan yetişmiştir. Bu alimlerimizin kokusunu hissettiren alimlerimizden bir tanesi de hiç şüphesiz Hacıveyiszade Mustafa Sabri Kurucu’dur. Bugün bu çizgiyi devam ettirebilmek için Ebu Said Hadimi Hazretleriyle aynı çizgiden gelen Hacıveyiszade Hocamız adına bir Kur’an Kursu ve Hadimi Tahkik Merkezimizin temelini atıyoruz. Bu merkez kurumsal olarak Türkiye’de bir ilktir. Yazma eserlerin tahkik edilerk matbu haline getirilmesini sağlayacak bu müesseseye de büyük alim Ebu Said Hadimi hazretlerinin ismini verdik. Bu eserin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Daha sonra söz alan İl Müftüsü Prof.Dr.Ali Akpınar da Konya’nın İslam’la şereflendikten sonra hep ilim merkezi olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz haftalarda bir araştırmacı Alaaddin’den Mevlana’ya giden yol boyunca, sadece o küçük caddede 13-14 medrese bulunduğunu söyledi. Bugün de pek çok medresede hala varlığını sürdüren bu kurumlar beldemizin hala ilim merkezi olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Bu Medreselerimizin yerleri zamanla kaybolmuştur fakat her şey asınla rücû ediyor” dedi.

BİNALARI YAPMAK YETMİYOR

Fizik bina yapımı konusunda Konyalılar’ın büyük gayret sarf ettiğini söyleyen Akpınar, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu gayrete teşekkür ediyoruz fakat bu müesseselerin içinin de doldurulması önemli. Bu noktada hepimiz takipçisi olmaya devam edeceğiz. Binanın yapımı fiziki imar ile başlar fakat sadece fiziki imar yetmez önemli olan içinin dolu dolu kullanılmasıdır.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş de yaptığı konuşmada Kur’an’ı hayata geçiren toplumların yükseldiğini ve yüceldiğini, ona ehemniyet vermeyen, arkalarına atan toplumların da yerin dibine battıklarını ifade ederek, “Konya’mız çok önemli bir ilim ve irfan ve marifet merkezidir. Günümüzde bu merkezi konumunu gün geçtikçe daha da canlandırmaktadır. Vücutta kalp neyse Anadolu’da da Konya bu görevi icra etmektedir. Bugün temeli atılacak bu merkez Kur’an’ı nasıl hayata sokacağımızı idrak edeceğimiz bir anlayışla faaliyete geçecektir. Özellikle tahkik merkezinin kurulması inanılmaz derecede heyecan veren bir durumdur. Kütüphanelerimiz elimizin dokunmadığı eserlerle dolu. Bu tahkik merkezi bu eserlerin aydınlatılmasında büyük bir işlev görecek” şeklinde konuştu.   Konuşmaların ardından yapılan duanın ardından protokol üyelerinin katılımıyla temel atma gerçekleştirildi.

HÂLİD ŞEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri