Askeri vesayet var

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aykanat, 1982 Anayasası’nın bir darbe anayasası olduğunu ve bugüne kadar 120’nin üzerinde maddenin değiştirilmesine rağmen ideolojisi ile felsefesinin değişmediğini kaydetti

Hikmet İlim ve Sanat Derneği (HİSDER)’in Cuma Sohbetleri’nde, “Yeni Anayasa Nasıl Olmalı” sorusuna cevap arandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aykanat, Türkiye’nin gündeminde olan ‘Yeni Anayasa’ ile ilgili açıklamalar yaptı. Osmanlı döneminde uygulanan şer’i hukuk ile örfi hukuktan bahsederek sohbete başlayan 1921, 24, 61 ve 82 anayasaları arasındaki farklılıklardan da söz eden hukuk tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aykanat, “Anayasa temel hak ve özgürlükleri düzenler. Devletin temel yapısı ile devletin temel organlarını düzenler. Bunun dışındaki şeyler Anayasayı ilgilendirmez” dedi. Meram Belediyesi Gazezler Kültür Konağı’nda gerçekleştirilen sohbette, Anayasa yazmanın pek de o kadar kolay bir iş olmadığını söyleyen Aykanat, belli dönem aralıklarla anayasa hukukçularının bir anayasa teklifi hazırladıklarına işaret ettikten sonra onların hepsinin askıda kaldığına dikkat çekti.

HALA ASKERİ VESAYET VAR

STK’ların yeni anayasa üzerinde çok çalışmalarına lüzum olmadığına ve maddeler halinde ele alarak bir hava oluşturmaları gereği üzerinde de duran Aykanat, 82 Anayasası’nda yer alan Başlangıç Hükümleri’nin Anayasa Mahkemesi tarafından keyfi yorumlandığını da dile getirdi ve Yeni Anayasa’da bu başlangıç hükümlerinin olmaması gerektiğini söyledi. Dünyada dini değerleri esas alan anayasaların olduğunu ifade ederek şeriatle yönetilen ülkeler içerisinde İsrail’i gösteren Aykanat, İsrail’de hâlâ medeni kanunlarında Mecelle hükümlerinin geçerli olduğuna işaret etti. Şimdiye kadar yapılan ve yazılan anayasalar içerisinde en otoriter ve en baskıcı olanının 82 Anayasası olduğunu ifade eden Aykanat, “Hâlâ askeri vesayet var. Bu anayasanın ideolojisi, felsefesi değişmesi lâzım. Yoksa o ruh baştan sona işlemiş onun içerisine. Anayasayı baştan sona değiştir 82 Anayasası gene sıkıntılı. Şimdiye kadar yapılan anayasalar içerisinde n otoriter en baskıcı olanı 82 Anayasası. 21 Anayasası 82’ye göre daha özgürlükçü. Felsefe değişmediği müddetçe sıkıntılar hep devam edecek” dedi.

DEVLET HALKA HİZMET ETMELİ

Sohbet soru-cevap şeklinde devam ederken kendisine yöneltilen soruları da cevaplandıran Aykanat, “İnsan onurunu gözeten, temel hak ve özgürlükleri savunan ve Edebali’nin “insanı yaşat ki devlet yaşasın” anlayışının bu yeni anayasa olmasını ben de düşünüyorum. Çünkü devlet, millete hizmette bir araçtır. Anayasada da üzerinde durulması gereken en temel konular da temel hak ve hürriyetlerdir” diye konuştu. Sohbetten sonra Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aykanat’a derneğin camdan yapılı teşekkür plaketi takdim edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri