Asırların mesleği son zamanlarını yaşıyor

Eskiden çeyizlerin en önemli eşyalarından yün yorgan önemini kaybediyor. Konya Bedesten Çarşısı esnaflarından yorgancı Ahmet Kara, “Elyaf kumaşlar yün yorganların yerini almış durumda. Elyaf çok zararlı” dedi. 

Kış aylarının soğuk günlerinde sıcak tutmasıyla evlerin vazgeçilmezleri arasında bulunan, daha sağlıklı olduğu bilinen yün yorganlar, gelişen teknolojiyle yerini elyaflara bıraktı. 

Konya’da uzun yıllardır babası ile birlikte yorgancılık mesleğini icra eden Ahmet Kara, yüne eskisi gibi rağbet gösterilmediğini belirtti.  Kara, “İnsanlar elyaf kumaşa daha çok ilgi gösteriyor. Elyaf kumaş daha pahalı olmasına rağmen vatandaşlar bu kumaşları tercih ediyor. Yün eski önemini kaybetmiş durumda. Bunun sebebi günümüz insanları yünün önemini ve değerini bilmemesinden kaynaklanıyor. Bundan başka insanlar yünün yıllık olarak dökülüp yıkanmasından ve çırpılması işinden çekindikleri için ilgi göstermiyorlar” ifadelerini kullandı.  

ELYAF ÜRÜNLER ÇOK ZARARLI

Elyaf kumaşlı yorganların makineye atarak temizlenebildiğini anlatan Kara, “Ancak vatandaşlar yünün elyaf kumaşına göre insan sağlığına daha iyi geldiğini bilmiyorlar. Elyaf kumaşı petrokimya ürünü. Yani naylon ve insan sağlığına zararlıdır. Yastıkların elyaf olması boyun ve bel tutulmasından bel fıtığına sebebiyet verebilir. Biz insanların yün ve pamuk kullanmalarını istiyoruz. Ancak günümüz vatandaşları yüne hiç rağbet göstermez oldu. Müşterilerimiz çok az bunları da yaşlı insanlar oluşturuyor” dedi.  

DOĞALGAZ YORGANA İLGİYİ AZALTTI
Yorgana ihtiyacın azaldığını vurgulayan Kara, “Evlerin doğalgazlı olması vatandaşların yorgana olan ilgisini azalttı. Elyaf popüler olunca, yünün değeri azaldı. Doğalgazla evlerinin her tarafı ısınan insanlar artık battaniye ile yatıyorlar. Yorgana ihtiyaç duymuyorlar. Yorgan eskiden vazgeçilmez bir şeydi. Her evde en az 10 adet yorgan ve döşek bulunurdu. Şimdilerde bunu görmek imkânsız. Artık her evde 1 veya 2 tane yorgan ancak bulunuyor. Yorganlar elle bin bir emekle işleniyordu. Ama artık makine yorganlar var. Emeğimizin karşılığına alamaz olduk. Yorgancı dükkânları da azalmış durumda. Önceleri en çok bulunan dükkânlardan biri durumundaydık. Yorgancılık mesleği yapan birçok arkadaşım mesleği bıraktı. Başka işlerle uğraşarak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Eskisi gibi yünde satılmıyor. Yorgancılık mesleği bir kültürdür ve el sanatıdır. Ben ve babam mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Ancak mesleğin geleceğinden bahsetmek çok güç” diye konuştu.

KAYBOLAN MESLEKLER ARASINDA

Yorgancılık mesleğinin kaybolan meslekler arasında olduğunu söyleyen Konya Bedesten Çarşısı esnaflarından Ahmet Kara, “Mesleğimizin geleceği yok. Çünkü meslekte çalışan eleman yok. Elle ilmek ilmek işlenen yorgancılık mesleği yok olmakla yüz yüzedir. Yorgan satılıyor ama artık makine yorganları bulunuyor. Yorgancı dükkânı sayısı eskisinden çok az ve içinde çalışan insanlarda yaşlı. Meslekte yeni eleman yetişmediği için mesleğin geleceğinden bahsetmemiz mümkün değil. Artık çocuklarımızın hepsi okuyor. Tüm çocuklarımız elbette okuma ve yazma bilsin eğitim ve öğretimlerini alsınlar. Ancak okuyan tüm çocuklarımızın istihdam edileceklerini sanmıyorum. İşsizlik sayısı her geçen gün artıyor. Bu mesleklerimizle insanları istihdam edebiliriz” ifadelerini kullandı.

ALİ GÖZEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri