Aşıda son durum

Adem Turan

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın verdiği kritik bilgiler arasında aşı tedarikiyle ilgili yapılan anlaşmalar da yer aldı. Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalar yapan Bakan Koca, Sinovac aşısı için 100, BioNTech aşısı için 90, Sputnik aşısı için ise 50 milyon dozluk anlaşma yapıldığını aktardı.

Dünkü verilerle toplam test sayısı 48 milyon 459 bin 224, toplam vaka sayısı 4 milyon 955 bin 594, toplam vefat sayısı 41 bin 883, toplam ağır hasta sayısı 3 bin 418, toplam iyileşen sayısı ise 4 milyon 589 bin 501 oldu.

Evet aşı olacağız ama, aşı kendi başına koruma sağlayan tek argüman değil. Böyle düşünüp diğer tedbirleri ihmal ve aksatmak kesinlikle yanlış. Biliyorsunuz ki, mevcut kullanılan aşılar çok yeni olup, tarihçesi ve uzun süreli denemeleri bulunmamaktadır.

Aşı konusunda araştırma yapan Prof. Dr. Yıldıran, "Tıbbın bir tarihi var. Bu tarihi bilmeden neden, neyin nasıl olduğunu anlamanız mümkün değil. Efendim, "ben aşımı oldum, bana bir şey olmaz" Böyle bir saçmalık yok!" gibi çarpıcı ifadeler kullandı.

Öyleyse tedbirleri elden bırakmayacağız. Öncelikle hijyen, sosyal mesafe ve maskeyi asla ihmal etmemeliyiz. İnşallah bu günleri de atlatacağız, daha sağlıklı ve huzurlu günler olacaktır.

****

5-6 Mayıs günleri hıdrellez günüdür

Hızır ve İlyâs isimlerinin halk ağzında aldığı şekilden ibaret olan hıdrellez, kö­kü İslâm öncesi eski Orta Asya, Ortado­ğu ve Anadolu yaz bayramlarına dayanan, Hızır yahut Hızır ve İlyâs kavramları et­rafında dinî bir muhtevaya bürünmüş halk bayramının adıdır.

Hıdrellez, halk arasında ölümsüzlük sır­rına erdiklerine ve biri karada, diğeri de­nizde darda kalanlara yardım ettiklerine inanılan Hızır ve İlyâs peygamberlerin yıl­da bir defa bir araya geldikleri gün ola­rak kabul edilir. Ancak bu beraberlikte, ismi yaşatılmasına rağmen uygulamada İlyâs’ın şahsiyeti tamamıyla silinerek Hı­zır motifi öne çıkarılmıştır. Dolayısıyla bu bayramda icra edilen bütün merasimler Hızır’la ilgilidir. Bunun temel sebebi, İs­lâm öncesi devirlerde yukarıda zikredi­len üç büyük kültürün hâkim olduğu alan­da bu yaz bayramı vesilesiyle kültleri kut­lanan insan üstü varlıkların daha ziyade Hızır’ın şahsiyetine uygun düşmesi ve onunla özdeşleşmesidir.

Her yıl çeşitli etkinlikler ve geleneklerle kutlanan Hıdırellez, 5 - 6 Mayıs  günleri arasında kutlanacak. Hıdırellez gününe özel kutlamalar yapılacak ve Hıdır ile İlyas'ın yeryüzünde buluşması olayı anımsanacak.

Kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır'ın, İlyas Peygamber'le bir araya geldikleri günde her türlü dileğin onlar tarafından yerine getirileceğine inanılıyor. Bu nedenle çeşitli dilekler için çeşitli ritüeller gerçekleştiriliyor. Ritüellerine göre; Hıdırellez günü eğlence, şenlikler ve ateş yakıp üzerinden atlama gibi etkinlikler yapılır.

Günümüzde kısıtlamalar nedeniyle kutlayamadığımız  hıdrellez günleri, hepimiz için güzel hatıraları vardır.  Güzel adetlerimizden olan bu etkinliğimizi de hiçbir zaman terk etmeyeceğiz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.          

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.