Asgiad Başkanı Bilgiç: Kanun Çıkarken Detaylıca Araştırma Yapılmıyor

Adıyaman Sanayici ve Genç İş Adamları Derneği (ASGİAD) Başkanı Mehmet Fatih Bilgiç, teşvik kanununda yapılan düzenlemenin sıkıntılı bir durumu bir nebzede olsa düzeltildiğini ifade etti.

Adıyaman Sanayici ve Genç İş Adamları Derneği (ASGİAD) Başkanı Mehmet Fatih Bilgiç, teşvik kanununda yapılan düzenlemenin sıkıntılı bir durumu bir nebzede olsa düzeltildiğini ifade etti.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine itibar etmek gerektiğini aktaran Bilgiç, “Onun 2 dudağının arasından çıkan neyse ona itibar etmek lazım, bu yönüyle malumunuz Başbakan, şubat ayında Mardin’de açıklama yapmıştı. 5084’ün mevcut şekliyle devam edeceği işte 3. Bölgede 3 yıl, 4. Bölgede 4 yıl, 5 bölgede 5 yıl, 6. Bölgede de 6 yıl devam edileceği şekilde. Mardin'de bir açılış konuşmasında müjdeyi vermişti. Şimdi tabi bizim sanayicimizde bu konuşmayı referans alarak yasanın mevcut şekilde devamını bekliyordu. Bu şekilde ciddi anlamda bir beklenti vardı.” dedi.

    Açıklanan yasanın beklentileri tam olarak karşılayamadığına da vurgu yapan Bilgiç, şöyle devam etti: “Fakat tüm açıklanan Resmi Gazete'de yayınlanan şekliyle tabi ki çok teferruatlarından bahsedilmiyor. Malum bugüne kadar sigorta işveren desteği işçi başı devletin 200 lira gibi bir desteği vardı, bir muafiyet söz konusuydu. Bu haliyle yeni çıkan yasadaki haliyle 110 liralık bir destek olduğu gözlemleniyor. Yani yüzde 55 oranında bir düzelme yüzde 45 oranında işverenin cebinden çıkacak bir ücret gibi görülüyor. Meseleye de bu şekliyle bakacak olursak ciddi anlamda bir hayal kırıklığı da yaratmış durumda. Tabi burada zannediyorum ki Başbakan'ın üzerinde bürokrasinin çok ciddi bir baskısı olduğu, çünkü 5084’ün devlete, maliyeye çok ciddi anlamda büyük getirdiği hususunda herhalde ciddi bir baskı oluşturdular ki, hem bu kadar 5 ay gibi bir süre bekledi, hem de dediğim gibi bu kesintili şekliyle yürürlüğe girmiş oldu."

    Kanunlar çıktıktan sonra konunun alakası olan insanlardan fikir alındığına dikkat çeken Bilgiç, bu durumun yanlış olduğunu aktardı. Sanayici olarak bu durumdan muzdarip olduklarını dile getiren Bilgiç, “Kanunlar çıkarken maalesef yani o hususta biraz muzdaribiz yani. Sanki böyle öncesi, hazırlık dönemi iyi yapılmıyor gibi. Yani çok geniş kesimle böyle istişareler neticesinde ciddi araştırmalar neticesinde kanunlar eğer yapılmış olsa bu kadar ciddi anlamda tepki oluşturmazdı. Ama maalesef, milli eğitimde de bu böyle çeşitli alanlarda da bakıyorsunuz günübirlik açıklamalar var, kanun değişiklikleri var, birtakım yönetmelikler yürürlüğe giriyor. Sonrasında kamuoyundan gelen tepkilere göre bir düzeltme yoluna gidiliyor. Şimdi baştan çok ciddi fizibilite yapılıp yürürlüğe girmesi gereken kanunlar yürürlüğe girdikten sonra üzerinde yapılan değişiklerle kamuoyundan gelen tepkilerle şekillendirme söz konusu. Bu her alanda ciddi bir sıkıntı oluşturuyor. Şimdi bu teşvik yasasında da aynı şekilde şimdi Şanlıurfa ile Adıyaman 110 kilometre Şanlıurfa da 6 bölge şartları haizken bu teşvik şartları varken Adıyaman’ın bu şartlarıyla Şanlıurfa’yla rekabet etmesi mümkün değil.”diye konuştu.

    Adıyaman’ın çevre illerle rekabet etmesinin zor olduğunu vurgulayan Bilgiç, kamu yatırımlarının yarısından fazlasının 10 ile gittiğini ve bu 10 ilden bir tanesininde Şanlıurfa, Diyarbakır olduğunu kaydetti. Bu şartlarda rekabet etmenin zor olduğuna işaret eden Bilgiç, şöyle devam etti: “Şimdi bu noktada Şanlıurfa’nın, Diyarbakır’ın konumu Adıyaman’ı ciddi anlamda sıkıntıya sokmakta, zaten bir sermaye birikimi yok, zaten ciddi anlamda bir sanayi altyapımız yok. Bunu üstüne üstelik rekabete bizi geri bırakacak devlet şeyi de olduğu zaman kanunlar teşvik yasları olduğu zaman çok zor. Ben bu ümitsizlik anlamında söylemiyorum ama bu teşvik yasasının Adıyaman’a sanayisine maalesef bir ivme katacağı düşüncesinde değilim yani." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri