Asgari zammı sevindirmedi

Asgari ücrete 2012 yılı itibariyle ilk 6 ay için yüzde 4.22, ikinci 6 ay için ise yüzde 2.77 oranında zam yapılacağı açıklandı. Yapılan zam beklentisi daha büyük olan işçiyi memnun etmeye yetmedi

Açlık sınırı 900-1000 TL arası olan ülkede net asgari ücret 658 TL olan Türkiye’de yapılan son zamlar halkın yüzünü güldürmeyi başaramadı. Yapılan son zamlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu(Türk-İş) Konya başkanı Necati Kökat, “Asgari ücrete yapılan zam ülkedeki hakim piyasaya göre çok düşük durumda. Bir nevi bu zam sefalet üstüne sefalet koymuş oluyor. Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 14 lük zam’a oranla asgari ücrete yapılan zam oranı çok düşük. Ev kiralarının, vergilerin, elektrik, doğalgaz ve su fiyatlarına baktığımız zaman asgari ücrete yapılan zam hazin bir tablo oluşturuyor. Şöyle bir değerlendirme yaptığımızda, Aylık 350 TL ev kirası, 200 TL elektrik, su, doğalgaz faturası, 150TL pazar alışverişi, 100TL çocukların okul masrafı şeklinde bir kısıtlamalı dağılım yaptığımız zaman asgari ücretle geçinen bir aileyi düşünürsek ortaya içler acıtan bir sonuç çıkıyor. Geçim şartlarına baktığımız zaman asgari ücretin ne kadar yeterli olup olmadığını görmekteyiz. Bugün’ün şartlarında açlık sınırına da bakarsak asgari ücretin en az 900TL gibi bir meblağ olması gerekmektedir. Verilen zamma baktığımız da vatandaşla sanki dalga geçiliyormuş gibi bir görüntü karşımıza geliyor. Yetkililerin zam yaparken elini vicdanına koyarak yapmalarını istiyoruz. Kişi başına düşen milli gelir 10bin doları geçecek gibi söylentiler ortaya çıkıyor bu söylentilere kulak aldırarak heyecana kapılan vatandaşlarımız asgari ücrete yapılan zam oranına baktıkları zaman hayal kırıklığına uğruyor. İşçi kardeşlerimizin biraz olsun mutlu olması için zam oranını artırma yolunda çalışıyoruz” dedi.

EK İŞ YAPARAK GEÇİNİYORLAR

 

Konya’daki işçi sınıfta zamdan şikayetçi durumda. Sanayi çalışanlarının hepsi boş zamanlarında ek iş yaparak geçindiklerini söylüyor. Uzan zamandır kaynakçılık yapan sanayi elemanı Ahmet Şen ise, “Asgari ücret miktarı aile giderinin yarısını karşılayabiliyor. Fazla mesai ve tatil günlerinde çalışarak geçine biliyoruz. Asgari ücret miktarı bir ailenin geçim şartları göz önüne alınarak belirlenmelidir. Çalışanlar olarak yetkilere sesimizi duyuramıyoruz. Yüzde 4.22 oranında zam ile sevinmemiz imkansız. Çocuklarımızın okul ihtiyaçlarını karşılayamadığımız, faturalarımızı ödeyemediğimiz günler oluyor. Yapılan zamlar böyle düşük oranda olduğu müddetçe böyle sıkıntılar da olmaya devam edecektir” diye konuştu.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri