Asgari ücrette enflasyona yenildi

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi'nin (BES-AR), ekim ayına ait açlık ve yoksulluk verilerine göre asgari ücretliler açlık sınırının yüzde 66,79 altında kaldı.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), ekim ayına ait açlık ve yoksulluk verilerini açıkladı.

4 KİŞİLİK AİLENİN MASRAFI ARTTI

Buna göre, dört kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) Ekim 2024 için 28 bin 358 lira oldu.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı kısacası yoksulluk sınırı 77 bin 751 lira olarak kayıtlara geçti.

Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 35 bin 100 lira olarak açıklandı.

BES-AR verilerine göre sağlıklı beslenmenin günlük maliyeti ise 945 TL'yi aştı.

ASGARİ ÜCRETLİ SADECE KARNINI DOYURUYOR

BES-AR verilerine göre 17 bin 2 lira alan asgari ücretli 28 bin 358 lira olan açlık sınırının yüzde 66,79 altında kaldı.

BES tarafından yapılan açıklamada "2024 yılında da 17 bin 002 lira alan asgari ücretli 28 bin 358 lira olan açlık sınırının yüzde 66,79 altında ücret alarak sadece karnını doyurabilmektedir" denildi.

"Büro Emekçileri Sendikası olarak tüm kamu emekçilerine, asgari ücretlilere, emeklilere insanca yaşayacak bir ücret talebimizi ısrarla tekrarlıyoruz" denilen açıklamada şunlar sıralandı:

Sağlıklı beslenmenin maliyeti günlük 945 lirayı geçti. 2024 yılında da asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Büyükşehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyacını karşılamak için neredeyse maaşının yüzde 75-80’ini kiraya ödemek zorunda kalıyor. Büyükşehirlerde kamu emekçileri, barınma ihtiyacını karşılamak için öğrenci evi gibi 3 ya da 5 kişi bir arada yaşamak zorunda kalıyor.”

HABER MERKEZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri