Asgari ücrette beklenen en yakın zam oranı açıklandı

Hayat pahalılığının devam etmesi durumunda yeni asgari ücretin işe yaramayacağını söyleyen Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, “Keşke zam olmasa da asgari ücret artmasa. Yeniden değerlendirme oranı yüzde 52. Maaş belirlemede bu ölçü olmalı” dedi

Milyonlarca çalışanın meraklı bekleyişi sürüyor. 2024 yılı asgari ücreti için görüşmeler başladı. Son 2 yıldır, yılda 2 kez belirlenen ve genel ücret haline gelen asgari ücret, 2024'te tek seferlik belirlenecek. 11 bin 400 liralık asgari ücretin, yeni yılda ne olacağı merak konusu olurken, iddialara göre asgari ücret 17 bin lirayı bulacak. Asgari ücretteki artışla beraber, yeniden bir zam furyasının başlamasından da endişe edilerken, vatandaş yeni bir hayal kırıklığı yaşamak istemediğini dile getiriyor.

MAAŞLARIN ARTMASI ENFLASYONU KÖRÜKLEMEZ!

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Abdülkadir Tamak, “Hayat pahalılığı bu şekilde devam ettiği müddetçe asgari ücretin yükseltilmesinin anlamı kalmıyor” diyerek sözlerine başladı. Bu meselenin farklı bir noktaya geldiğini kaydeden Tamak, “İş öyle bir noktaya geldi ki maaşlar yükseldikçe enflasyon azıyor” dedi. Konuşmasında sürekli 2021 yılını hatırlatan Tamak, “ 2021 yılı ekim, kasım ve aralık ayını hatırlayın. Enflasyon o dönem maaş yükseldiği için mi çok yükseldi? Bu çok yanlış bir düşünce. Kimse olayı farklı noktalara çekmesin. Biz, yükselen enflasyonun ardından ona yetişmeye çalışıyoruz. Maaşların artması enflasyonu körüklemez” şeklinde konuştu.

KEŞKE ZAM OLMASA DA ASGARİ ÜCRET HİÇ YÜKSELMESE

“2021 yılında çalışanların milli gelirden aldığı pay yüzde 35-38'di” diyen Tamak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi bu oran yüzde 23'e düştü. Bunun acı faturasını memur, emekli, asgari ücretli ödüyor. Lüften tekrar ifade ediyorum. Olayı kimse çarpıtmasın. 'Maaşlar yükselince, enflasyon yükseliyor' ibaresi hiç doğru değil. Hayat pahalılığı arttıktan sonra asgari ücretin ne kadar olduğu da bir önem taşımıyor. Önemli olan hayat pahalılığını azaltmak, yüksek enflasyonu düşürmek. Keşke zam olmasa da asgari ücret artmasa. İnsanlarımızın alım gücü düşmese. İnsanlar, asgari ücret yükseldiği için seviniyor ancak ardından hayal kırıklıkları başlıyor. Asgari ücret artıyor, ardından her şeye zam geliyor. Zam, zam, zam... Nereye kadar? Ülkenin enflasyonunu en çok petrol, enerji, doğal gaz körükler. Ne oldu? Bunların hepsinin fiyatı yükseldi, asgari ücret eridi. Enflasyonu durdurmalıyız. Bu vatandaşa artık hayal kırıklığı yaşatmamak lazım.”

BÖYLE DEVAM EDERSE İKİNCİ KEZ ASGARİ ÜCRET BELİRLENİR!

2024 yılı asgari ücretinin günün şartlarına ve gerçekliklerine göre belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Türk-İş Konya Temsilcisi Abdülkadir Tamak, daha sonra şunları kaydetti: “Bugün asgari ücret 11 bin 400 TL. Yeniden değerlendirme oranına yüzde 52 diyorlar. Asgari ücret belirlenirken, yeniden değerlendirme oranı baz alınmalı. Yetkililer ise ileriye yönelik hedeflenen enflasyonun baz alınmasının doğru olacağını söylüyor. Bu doğru değil. Kaybımız ne olacak bizim? Kimse ileriye yönelik zam istemiyor. Kaybımız giderilsin. Ayrıca asgari ücretin bu yıl tek seferde belirleneceği söylendi. Son 2 yıldır yılda 2 kez tespit ediliyordu. Şartlar o dönem bunu gerektirdi. Kanunda bu konu ile ilgili yazan şey asgari ücretin en geç aralık ayında tespit edilmesi. Yılda kaç kez belirlenmesi gerektiği konusunda bir hüküm yok. Şartlar neyi gerektirirse o yapılır. Açık söylüyorum, enflasyon böyle devam ederse, Türkiye'de 2024 yılı içinde ikinci kez asgari ücret belirlenmek zorunda kalınır.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri