Asgari ücretlinin haklarını verin

Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat, "Asgari ücretle çalışan isçilerimiz 2015 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere, toplanan kuruldan Sadaka değil, asgari ücretlinin hak ettiği ücreti belirlemelerini istiyor" dedi.

Asgari Ücret konusunda açıklamada bulunan Türk-İş Konya İl Temsilcisi Necati Kökat “Devletimizin resmi verilerine göre, işçilerin yüzde 41,65’i asgari ücret düzeyinde bir kazanç elde etmektedir. Asgari ücretin biraz üstünde gelir elde edenlerle birlikte, neredeyse her 3 işçiden 2’si asgari ücretlidir. Bunlar sosyal güvenlik kapsamında olanlar. Kayıtdışı istihdam edilenlerin durumu daha da kötü. Şimdi bunlara göçmen veya sığınmacı olarak ülkemize gelenler de eklendi. Uygulanan ekonomik ve sosyal politikalarla Türkiye düşük ücret uygulanan ülke konumuna getirilmiştir. Hatırlanacağı üzere, halen uygulanmakta olan asgari ücret bizim muhalefetimizle ve fakat işveren-hükümet tarafından birlikte belirlenmiştir.Ve bugün, yeniden belirleme çalışmalarına başlanan net asgari ücret halen günde 29 lira 70 kuruş düzeyindedir. Bunu 1–2 lira arttırarak çalışanların geçim koşulları düzelmez. Asgari ücret belirlenirken, asgari ücretliye haksızlık yapılmaktadır. Devletin resmi kurumu tarafından yapılan hesaplama göz ardı edilmektedir. Hiç şüphe yok ki, asgari ücret çalışmaları sırasında işveren ve hükümet kesimi aynı şeyleri tekrarlayacaktır İşçinin sofrasına, rızkına el uzatılmaktadır. Bu ülkenin sağladığı imkânlarla gelir ve servet elde edenler, ülkeyi yönetme sorumluluğu olanlar, topluma ve işçiye karşı yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Refahı adil paylaşmanın gereği yapılmalıdır" diye konuştu.

GELİR DAĞILIMI ADALETSİZ

Hükümetin gelir dağılımında eşitlikçi davranmadığını ifade eden Kökat, "Asgari ücret çalışmalarında belirleyici olan Hükümetin asgari ücrete olan yaklaşımı ve bakış açısıdır. Hükümetin 2015 Yılı Programında öngördüğü asgari ücret artış oranları kabul edilemez niteliktedir. Bunu görüşmenin gereği de yoktur. Bunun için kurum temsilcilerinin rapor hazırlaması da gerekmez. 'Ben yaptım oldu' zihniyetine sosyal tarafların katılımı meşruiyet kazandırmaz..Asgari ücret konusundaki yaklaşımımız, savunduğumuz ilkeler bilinmektedir. İşçi kesimi olarak; Anayasa’da yer alan 'geçim şartları' yaklaşımının dikkate alınmasını; İşçinin ailesi ile birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir tutarın esas olmasını; İşçinin ve ailesinin harcama kalıbının esas alınması ve hesaplamalarda Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını Bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını; Sanayi/tarım ve yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan ulusal düzeyde tek olmasını; İşçilerin arasında nitelik, kıdem, işin mahiyeti gibi ekonomik amaçlı değerlendirmelerin tümünden bağımsız olarak ele alınmasını, ekonomik ölçülerin ötesinde sosyal bir ücret olarak kabul edilmesini; İşçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için gerekli bir iyileştirmenin ayrıca ilave edilmesini; Belirleme yapılırken en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını Gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay içermesini, talep ediyor ve savunuyoruz.Beklentimiz; asgari ücretin pazarlık ücreti olmadığı, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olduğu genel kabulüne uygun çalışmaların yapılmasıdır. İşçi kesimi olarak Komisyon çalışmalarına katkımız bu çerçeve içinde mümkün olacaktır. Yapılacak Asgari ücret çalışmalarının ülkeye ve taraflara yararlı olmasını ve olumlu sonuçlanmasını temenni ederiz” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri